У Києві відкрилася виставка бельгійського фотографа про Революцію гідності

Фото, відео

У столиці України, на Контрактовій площі, відкрилася виставка «Київ 2014. Повернення» бельгійського фотографа Джима Сюмкая, який десять років тому фіксував події Революції гідності.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На представлених в експозиції роботах - учасники Революції гідності, наметове містечко у центрі Києва, трагічні моменти прощання з героями Небесної сотні.

Генеральний директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло зазначив, у лютому 2014 року, коли Європа була шокована безпрецедентним злочином, який скоїла тодішня українська влада проти народу, - розстрілом мирних протестувальників, у Київ приїхало багато іноземних кореспондентів.

У Києві відкрилася виставка бельгійського фотографа про Революцію гідності / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

«Джим Сюмкай прибув сюди і зафіксував дні, сповнені чорно-білих емоцій радості - від перемоги Майдану і смутку від загибелі найкращих його представників - Героїв Небесної сотні», - сказав Пошивайло.

За його словами, розширений варіант виставки планується експонувати у Галереї протестного мистецтва Музею Майдану.

Читайте також: У Києві вшанували пам'ять загиблих Героїв Небесної Сотні

Заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко підкреслив, що відкриття українсько-бельгійської виставки є важливим елементом культурної дипломатії. Експозицію також представлять у Європейському парламенті в Брюсселі. Шевченко висловив переконання, що це дасть змогу закордонним партнерам краще зрозуміти події Революції гідності та разом з українцями вшанувати героїв Небесної сотні.

«Такі заходи дуже важливі як з просвітницькою, так і з освітньою метою... Згадка про ці події (Революцію гідності - ред.) має надзвичайно важливе значення... І нам дуже важливо, коли такі події відгукаються не тільки в наших серцях, а й у серцях міжнародних партнерів», - зауважив державний секретар Міністерства освіти та науки Максим Ярмистий.

У Києві відкрилась вулична виставка фотографа Джима Сюмкая до 10-ї річниці вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні / Фото: Музей Майдану

Організаторами виставки виступили мерія міста Льєж (Бельгія), Український інститут національної пам'яті, Національний музей Революції гідності, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

20 лютого в Україні відзначатимуть День пам’яті Героїв Небесної сотні.

Як повідомляв Укрінформ, у холі Львівської обласної ради розмістили виставку київського фотографа Володимира Кліщевського, присвячену подіям, які відбувалися 10 років тому під час Революції гідності.