У столичній поліції пояснили, чому перекрили входи до Нижньої лаври

Ексклюзив

Перекриття поліцією Києва входів до Нижньої лаври пов’язано із розпорядженням, яке було видано керівництвом заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо припинення доступу на його територію всім особам, окрім ченців.

Про це у коментарі Укрінформу повідомила речниця Печерського управління поліції ГУНП у м. Києві Оксана Тищенко.

«Там відсьогодні є розпорядження (від керівництва заповідника – ред.), що на територію (Нижньої лаври – ред.) можуть заходити лише священники, ченці та персонал, що обслуговує. Просто правоохоронці посилили заходи безпеки і забезпечили пропускний режим та правопорядок. Наразі ситуація біля Лаври – спокійна», - зазначила вона.

Читайте також: У Києво-Печерській лаврі обмежили доступ відвідувачів

Пресофіцер Печерського райуправління поінформувала, що у п’ятницю на території лаври ніяких сутичок і правопорушень зафіксовано не було, затриманих немає.

Як повідомлялося, в. о. директора Генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко розповів, що є розуміння того, що багато об'єктів, які передавалися монастирю, почали використовувати не за призначенням.

Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” / Фото: Євген Котенко. Укрінформ

За його словами, там почали з'являтися юридичні та фізичні особи, і частина об'єктів зайняті не працівниками монастиря, а невідомими особами, які не представляються і заважають роботі заповідника.

Читайте також: Суд зобов'язав монастир УПЦ МП повернути заповіднику майно Нижньої лаври

Остапенко зазначив, що через такі численні перешкоди керівництво заповідника звернулося до правоохоронців і поки що припинило доступ всім особам, крім ченців, на територію Нижньої лаври, щоб з'ясувати, що за особи там перебувають, на яких підставах і які дії треба зробити спільно з правоохоронцями, аби вони звільнили незаконно зайняті приміщення.

За інформацією ЗМІ, поки ці невідомі не звільнять незаконно займані приміщення, сторонніх осіб на територію Нижньої лаври не пускатимуть.