У Києві пройшла акція «Ялинка для Героїв»

Фото

У Києві під час акції «Ялинка для Героїв» вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні та загиблих захисників України.

Учасники заходу прикрасили ялинку близько пів метра заввишки фігурками білих і синіх ангелів, які створили власноруч, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Родини героїв задумували цю акцію, яка відбувається вже усьоме, щоб єднатися. Вони збираються у пам’ятних місцях, плетуть віночки, роблять ангеликів, а також діляться спогадами про своїх рідних. У ці миті родини відчувають, що вони не самі - їх підтримують не лише рідні інших героїв, а й пересічні українці. І біль втрати стає менш гострим», - сказала завідувачка просвітницько-організаційного відділу Музею Майдану Ольга Савенок.

Своєю чергою дружина Героя Наталія Бойків зазначила: "Перед різдвяними святами ми традиційно ставимо ялинку та кладемо різдвяні віночки, щоб наші загиблі рідні долучилися до нас, а ми до них - принаймні у молитві".

За її словами, спілкування з людьми, з якими об'єднує спільне горе, вчить жити зі своєю втратою. "Зазвичай ми спілкуємося, згадуємо та ностальгуємо, і від цього стає легше. Біль не притупляється, але ми вчимося з ним жити і знаємо, що ці смерті були не даремними", - сказала жінка.

З Запорізького напрямку приїхав ушанувати героїв командир контрдиверсійного штурмового підрозділу Андрій Павленко. За його словами, один з Героїв Небесної сотні врятував йому життя.

"У мене місія – зберігати пам’ять про хлопців, я цим живу. Як голова всеукраїнського благодійного фонду, я вже вісім років долучаюся до підтримки цієї пам'яті", - сказав він.

Читайте також: На алеї Героїв Небесної Сотні відбулася спільна молитва

Культуролог Анастасія Коротєєва зазначила, що відчуття подяки за вчинок героїв ріднить усіх українців. На її переконання, акції мистецького характеру ефективні в комеморативних практиках.

Акцію «Ялинка для Героїв» сьомий рік поспіль організовують рідні Героїв Небесної сотні, Музей Майдану та партнери.