Немчінов про Межигір'я: Є питання, які мають значення для безпеки Києва

Ситуація щодо державної резиденції у Межигір’ї наразі є дуже складною, стосовно цього питання є кілька кейсів, які потрібно вирішити.

Про це у ефірі телеканалу "Рада" заявив міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов, відповідаючи на питання щодо наради по Межигір’ю, передає кореспондент Укрінформу.

«Я б хотів сказати наразі, що щодо цього все дуже добре, але насправді все дуже складно. Дійсно, щовівторка упродовж певного часу ми проводимо щотижневі наради (щодо Межигір'я – ред.). Вони вже йдуть по кількох дорожніх картах, у нас є кілька кейсів, які потрібно вирішити», - сказав посадовець.

Немчінов нагадав, що уряд раніше ухвалив проєкт указу Президента про створення на базі цієї державної резиденції заповідника і передання його в сферу управління Міністерства екології. За його словами, наразі ці документи знаходяться на опрацюванні у Офісі Президента.

Читайте також: Межигір'я може отримати статус парку-пам’ятки

Немчінов уточнив, що минулого тижня Кабмін зареєстрував право власності на частину майна, яка була вкрадена свого часу в НАК «Надра України», і на базі якої, у тому числі, було збудовано частину об’єктів, які наразі можна бачити «у цьому музеї корупції».

«Третій момент – на території цієї резиденції перебуває достатньо сучасна лабораторія, яка може бути використана в інтересах української держави. І наразі АРМА, як управитель цього усього арештованого майна, оголосило конкурс до 8 серпня, і спеціалізовані державні інституції можуть взяти участь в управлінні цим майном», - поінформував міністр Кабміну.

При цьому, відповідаючи на питання, що це за лабораторія, чиновник заявив, що перед тим, як подавати до столу експрезиденту Віктору Януковичу будь-які продукти, їх перевіряли у надсучасній лабораторії.

За його словами, ця лабораторія дозволяє у подальшому використовувати обладнання, яке там є, для перевірки якості продуктів, хімічних речовин тощо.

«Це – та лабораторія, яка може бути використана або Держпродспожислужбою, або Держлікслужбою, тобто тими спеціалізованими органами, які займаються безпечністю харчових, лікарських продуктів тощо. Це – лабораторія якості, а не лабораторія по виробництву чогось», - сказав він.

Читайте також: Над Межигір'ям збили вертоліт РФ, на аеродромі «Гостомель» триває бій – Геращенко

У свою чергу Немчінов зазначив, що четвертим кейсом щодо Межигір’я є безпекова складова. Він уточнив, що ні для кого не є секретом те, що на початку активної фази збройної агресії рф у тому числі у Межигір’ї була спроба висадки ворожого десанту.

Посадовець поінформував, що там є питання, які мають значення для безпеки самого Києва.

«Є об’єкти, які цікаві для ворога, і їхня подальша доля має вирішуватися у рамках безпеки держави. Тому є окреме питання по кінологічному центру, який там існує, і по вертолітному майданчику, який наразі частково зруйнований під час нападу росіян, і частково ще може у перспективі бути використаний для вимог екстреної медицини тощо», - сказав він.

Як повідомлялося, 26 липня Немчінов заявив, що Межигір'я може отримати статус пам'ятки садовопаркового мистецтва загальнодержавного значення, підготовлено відповідний указ Президента.