Розвідка США спостерігає відведення російських військ від Києва – CNN

Після оголошення російською стороною рішення «кардинально скоротити» воєнну активність на київському та чернігівському напрямках Сполучені Штати вже спостерігають за цими переміщеннями та оцінюють їх як «суттєву» зміну стратегії рф.

Про це повідомили у вівторок телеканалу CNN два високопоставлених чиновники в адміністрації США, передає Укрінформ.

«Росія починає відводити деякі сили, зокрема російські батальйонні тактичні групи, які залишають прилеглі території навколо української столиці. Російські війська зараз відступають у деяких районах на півночі, щоби зосередитися на досягненні успіхів на півдні та сході», - зазначається в повідомленні.

У США допускають, що росія прикриватиме відведення своїх військ повітряними й артилерійськими бомбардуваннями української столиці. Водночас американські чиновники застерігають, що російські сили завжди можуть повернутися на займані раніше позиції, якщо це дозволять умови бою.

Зміни з російського боку відбуваються після мирних переговорів між делегаціями України і росії в Стамбулі у вівторок. У цьому зв’язку у Вашингтоні оцінюють дії росіян не як короткострокові маневри, що мають на меті перегрупування, а як довгостроковий крок на тлі невдач, які росіяни мають на північному напрямку.

Представник адміністрації США також зауважив, що одним із наслідків, який викликає стурбованість у Вашингтоні, є збереження єдності серед європейських союзників щодо економічного тиску на росію та військової підтримки України. У США вважають, що окремі європейські країни тиснутимуть на Україну, щоби вона підписала з росією мирну угоду для припинення бойових дій.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок в Стамбулі відбулися тригодинні переговори між Україною і рф. Російська сторона заявила, що зробить назустріч Києву «два кроки щодо деескалації», зокрема «кардинально скоротить воєнну активність на Київському і Чернігівському напрямках».