У Києві - акція на підтримку білоруських політв’язнів

Фото

У Києві на Майдані Незалежності проходить акція на підтримку політв’язнів Білорусі. 

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь в акції беруть кілька сотень осіб.

У Києві проходить акція на підтримку білоруських політв’язнів / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Учасники акції пройшли ходою від посольства Республіки Білорусь до Майдану Незалежності, скандуючи «Жыве Беларусь». У рамках заходу запланований показ фільму від проєкту підтримки політв’язнів Білорусі Politzek.me. Стрічка розповідає про масштаби репресій в Білорусі і демонструє кадри з фотографіями та іменами ув’язнених білорусів.

Також під час акції збирають листівки на підтримку політв’язнів Білорусі, зокрема – журналіста Андрія Александрова.

Організатори акції нагадують, що попри масову підтримку передвиборчої кампанії Світлани Тихановської і рекордну в історії країни явку на виборах президента Білорусі, 9 серпня 2020 ЦВК заявила, що понад 80% голосів отримав Олександр Лукашенко. На той час він перебував при владі вже 27 років. Це викликало масові мирні акції протесту по всій країні.

Читайте також: На Майдані вшанували пам'ять білоруського активіста Шишова

Згідно з даними організаторів заходу, станом на сьогодні у Білорусі відкрито близько 5 тисяч політично мотивованих кримінальних справ і 605 людей визнані політичними в'язнями.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі з 9 серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії.

Читайте також: Лукашенко наказав позбавляти громадянства натуралізованих білорусів «за екстремізм»

Більшість демократичних країн світу, зокрема Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.