Кличко вважає, що зміни до закону про столицю потребують висновків Венеціанської комісії

Щодо законопроєкту "Про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" необхідно провести консультації з міжнародними експертами і громадське обговорення, перш ніж виносити його на розгляд парламенту.

Таку думку висловив Київський міський голова Віталій Кличко на час брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зареєстрований законопроєкт, який пропонується прийняти у Верховній Раді, має отримати висновки міжнародних експертів, (пройти) обговорення з громадськістю... Я переконаний у тому, що перед тим, як приймати такий законопроєкт, потрібно отримати висновки Венеціанської комісії, потрібні висновки міжнародних експертів щодо самоврядування, і потім, з правками, зробити обговорення з громадою. І тільки після цього можна виносити цей законопроєкт на голосування. Інакше - у киян забирають право голосувати і обирати владу", - заявив Кличко.

Читайте також: У Києві можуть скасувати посаду голови КМДА

За його словами, законопроєкт, зареєстрований у ВР, руйнує можливість киян обирати владу, і "якщо такі кроки робляться, це не децентралізації, а навпаки - централізація влади".

"Українці обрали Президента за демократичними правилами. Таким самим чином мають відбуватися вибори у місцевих громадах, таким самим чином має обиратися і Київський міський голова", - наголосив Кличко.

Як повідомлялося, у Верховній Раді 13 вересня зареєстрований проєкт закону "Про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ", який передбачає проведення позачергових виборів мера та міськради 8 грудня 2019 року.