Платіжки за тепло: у Києві захмарні суми перерахують 50 тисячам

Через виявлення міською владою низки порушень більше 50 тисяч киян отримають перерахунок за опалення.

Про це сказав заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, повідомляє прес-служба міської влади.

"Ми виявили неправомірні нарахування в будинках із лічильниками: показники лічильників або не знімались, або несвоєчасно були зняті. Виявлено нетипові проблеми, такі як некоректна робота лічильника, помилки при виготовленні проектної документації на встановлення будинкового лічильника. Наші інспектори зафіксували неполадки в роботі лічильників та інших елементів теплопунктів, наприклад непрацездатні регулятори перепаду тиску, що в свою чергу призводить до перевитрат теплоносія", - сказав Пантелеєв.

За його словами, загалом із 23 січня й до сьогодні Житлово-комунальна інспекція в місті Києві отримала 301 скаргу від киян.

Пантелеєв також назвав проблемою, яка стала причиною некоректних нарахувань, невідповідність площ - коли заявлена опалювальна площа нижча, ніж фактична, на яку нараховується тепло. Це спричинене добудовами, перебудовами і нелегальним збільшенням опалювальних площ.

"Також причиною таких нарахувань стають квартирні лічильники, коли деякі мешканці не подають обсяги споживання. У результаті спожите ними тепло нараховувалося іншим мешканцям, які не мають квартирних приладів обліку. Адже теплопостачальник при наявності приладу обліку зобов'язаний нараховувати за його показаннями", - зазначив він.

Пантелеєв звернув увагу на те, що "принципово важливим дорученням міської влади теплопостачальним організаціям є спільне з мешканцями зняття показань теплового лічильника".

"Уже зараз понад 4 тисячі киян направили заявки на спільне зняття показань. Тобто за останній місяць кількість охочих перевірити прозорість нарахувань збільшилася на тисячу", - сказав чиновник.