У польському сегменті X і TikTok шириться фейк про протест українців у Катовіце

Пропагандисти використали фото з Маршу автономії Сілезії, аби дискредитувати українців у Польщі

Польськомовні акаунти у соцмережах ТікТок і X поширили інформацію про те, що близько 8 тисяч українців у Катовіце нібито вийшли на акцію протесту проти мобілізації чоловіків, які проживають у Польщі, до Збройних сил України. Протестувальники буцімто кричали «Це не наша війна!». Такі пости у соціальних мережах супроводжуються фотографією, на якій натовп із нібито українською символікою, несе синьо-жовтий прапор.

Це фейк. Фото немає нічого спільного із заходом за участю українців. На ньому прапор Верхньої Сілезії, а не України. На задньому плані фото можна побачити людей, що несуть жовто-блакитні прапори. Український же стяг складається зі смуг синього і жовтого кольору, де синя смуга розташована зверху.

Саме ж фото було зроблене під час 11-го Маршу автономії Сілезії у 2017 році (щорічна демонстрація на підтримку ідеї відновлення самоврядування Верхньої Сілезії – ред.). Під час створення фейку його віддзеркалили. Таку маніпуляцію було зроблено, аби ускладнити зворотній пошук за фото.

У коментарі Укрінформу представники влади Катовіце повідомили, що інформація щодо протесту українців – це фейк, і жодного заходу на цю тему в місті не відбувалося.

Фейковий пост, який оприлюднив акаунт @MichalSchurmann у соцмережі Х, набрав понад 366 тисяч переглядів і 615 репостів. Авторка Міхаліна Шурман позиціонує себе науковицею, членом медичної та військової ради, ради із захисту клімату та НЛО, а також президенткою асоціації «Poliniak dla UA». Інформація про Міхаліну Шурман в мережі відсутня. Асоціація «Poliniak dla UA» нібито займається допомогою українцям в Польщі, хоча й про її діяльність інформації також немає. На акаунті регулярно з’являється антиукраїнський контент. На цьому наголосили й представники влади Катовіце.

Фейк про український протест у Катовіце спрямований на польську аудиторію і має за мету посіяти розбрат між поляками і українськими біженцями, що мешкають в Польщі.

Раніше Укрінформ спростував фейк про введення обмежень на консульські послуги для українських чоловіків.

Польські проросійські сили часто використовують жовто-сині кольори прапора Сілезії в антиукраїнському контексті. Зокрема, перед місцевими виборами в Польщі, що відбулися у квітні цього року, вони розповсюджували фейк про те, що українці “лізуть до влади в Польщі”.

Дмитро Бадрак