Очільник «Справедливої Росії» має сісти за кіднепінг: дайджест пропаганди за 29 квітня

З’явилося чергове підтвердження злочину Міронова.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 29 квітня 2024 року.

  1. «Зрада» щодо захисту прав та свобод українців скасовується
  2. Telegram зняв «бан» з антиросійських ботів
  3. Справедливість наздожене головного «справедливороса»
  4. Отруйники Скрипалів виявилися підривниками у Врбетіце

«Зрада» щодо захисту прав та свобод українців скасовується

Останнім часом великого галасу здійняло повідомлення (яке підхопила та розкручувала російська пропаганда), про те, що 4 квітня Україна подала до Ради Європи письмову заяву про частковий відступ від дотримання Європейської Конвенції про захист прав та свобод людини.

У ньому йдеться про те, що під час воєнного стану права людини, передбачені низкою статей Конституції, можуть бути обмежені. У тому числі право на вільні вибори.

Але жодної зради в цьому немає. Тим більше, що перша аналогічна заява  була подана ще у 2022 році одночасно із запровадженням воєнного стану. Підтвердив це і міністр юстиції Денис Малюська.

«Повідомлення про можливість застосування обмежень певних прав ми НАСПРАВДІ направили практично відразу після введення воєнного стану у 2022 році – це частина наших міжнародних зобов’язань (подібні повідомлення надсилаються ще з 2015 року). Це не ноу-хау – так чинять усі країни, які ведуть війну. А у квітні 2024 року ми в черговий раз уточнили перелік існуючих обмежень і зменшили його», – пише Малюська.

Нову, квітневу, заяву подано у зв’язку зі змінами в українському законодавстві, зокрема, про мобілізацію.

Telegram зняв «бан» з антиросійських ботів

Напередодні стало відомо, що Telegram заблокував низку офіційних українських ботів, які допомагали у боротьбі з російською агресією. Пропаганда вже радісно потирала руки і смакувала цю новину, але зранку із посиланням на Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки змушена була повідомити, що Telegram зняв «блокаду».

НАСПРАВДІ, ложечки, що називається, зранку знайшлися, але нічний осад залишився. До того ж немає жодних гарантій, що їх не заблокують знову. Не є таємницею, що в Telegram повно незаблокованих проросійських ботів, які збирають інформацію про українців, які користується платформою.

За великим рахунком за допомогою бота (наприклад, при замовленні якоїсь послуги) і вказуванні «на старті» прізвища, ім’я, по батькові) можна «фінішувати» з номером паспорта, ІПН, геолокацію і рештою особистих даних.

Тому, не варто користуватися незрозумілими ботами. Треба бути уважними та звертатися лише до перевірених, які вказані в описі до відповідних офіційних каналів.

Справедливість наздожене головного «справедливороса»

У листопаді минулого року лідер кишенькової кремлівської псевдопартії «Справедливая Россия» Міронов назвав інформацію про викрадення з тоді ще окупованого Херсону (у серпні 2022 року) та удочеріння 10-місячної Маргарити Прокопенко «фейком від українських спецслужб та їхніх західних кураторів». Мовляв, його хочуть дискредитувати за «непримиренну патріотичну позицію». Хоча вже тоді були документальні підтвердження, що він бреше.

НАПРАВДІ, журналісту ТСН.Тижня Андрію Цаплієнку за допомогою Офісу омбудсмена вдалося дізнатися невідомі досі деталі, як саме родина Міронова викрала українських дітей з окупованого Херсона. Відомо, де перебуває принаймні один з цих малюків – Маргарита.

Міронови, дізнавшись, що другий – Ілля – виявився хворим, позбулися його 17 жовтня 2022 року. Де він знаходиться зараз, невідомо. Опікуни та державні установи України дозволили показати обличчя цих дітей.

У Маргарити Прокопенко, яку тепер за російськими документами звуть Мариною Міроновою, є законний опікун та старша сестра (зараз вони виїхали з міркувань безпеки до Греції). У дівчинки є старший брат Максим, який був вихованцем Херсонського дитячого будинку. Його також незаконно забрали до Росії у жовтні 2022 року.

«Підроблене свідоцтво про народження – це перше, що роблять в Росії для того, щоб неможливо було знайти викрадених в Україні дітей. Дівчинці, яку собі залишили Міронов і Варламова, повністю змінили особистість. Відтепер, як написано в новому свідоцтві, вона не українка Маргарита Прокопенко, а Марина Міронова, яка народилась в Московській області. Навряд чи Міронов, лідер великої думської фракції, не знає, що вчинив дії, які мають ознаки геноциду», – каже начальниця Департаменту захисту дітей Офісу Генпрокурора Юлія Усенко.

«Переміщення дітей з однієї етногрупи в іншу визначається, як геноцид. Росіяни якраз це і роблять. Вони забрали двох українських дітей, змінили їм дані, документи і, таким чином, скоїли завершений воєнний злочин», – підтверджує український омбудсман Дмитро Лубінець.

Тож питання «коли МКС видасть ордер на арешт Міронова?», яке вперше постало в листопаді 2023 року, набуло ще більшої актуальності у квітні 2024-го. «Дитяча справа», нагадаємо, стала першою у МКС стосовно Росії. По ній проходять уповноважена з прав дитини Львова-Бєлова і особисто Путін. Поява «справедливороса» Миронова разом із ними буде справедливим підсумком його злочинної діяльності.

Отруйники Скрипалів виявилися підривниками у Врбетіце

Поліція Чехії завершила розслідування вибухів військових складів у Врбетиці, що сталися у 2014 році. Про це заявили в Національному центрі боротьби з організованою злочинністю (NCOZ). Слідство дійшло висновку, що за організацією вибухів стояла російська військова розвідка, а виконавцями були агенти Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін, які у березні 2018 року намагалися вбити за допомогою отрути колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля та його дочку.

«Російська військова розвідка була причетна до організації вибухів та загибелі чеських громадян, включаючи той факт, що це була не єдина подібна акція, а частина реалізації програми її довгострокової підривної діяльності на території Європейського союзу та України», – заявили у NCOZ.

Незважаючи на завершення розслідування, справу було припинено, оскільки подальше переслідування винних на цей час неможливе. Як йдеться у повідомленні NCOZ, Росія не співпрацює з чеськими силовими структурами та не видає підозрюваних.

Нагадаємо, вибухи на складі у Врбетиці в Чехії, де зберігалася зброя для України, сталися в жовтні та грудні 2014 року. Тоді загинули двоє людей з-поміж персоналу.

У вересні СБУ та ДБР завершили своє розслідування про вибухи у Врбетиці, а також на військових складах у Сватовому Луганської області у 2015 році. Слідство дійшло висновку, що до них причетне найвище військове командування РФ, а також російські спецслужби.

НАСПРАВДІ, це ще не вся історія. Офіційна Прага продовжить домагатися компенсації в Москві. Про це 29 квітня заявив представник МЗС Чехії Мартін Смолек. За його словами, Чехія не зможе змусити РФ сісти за стіл переговорів стосовно виплат компенсації, поки в Україні триває повномасштабна війна, але не виключив можливості цього у майбутньому, хоч і застеріг, що на це може піти досить тривалий час.

Як приклад, він навів вибачення за участь в окупації Чехословаччини військами країн Варшавського договору в 1968 році. (Угорщина, до речі, офіційно попросила вибачення за це тільки у 2008 році).

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан заявив, що вибухи у Врбетіце завдали шкоди на 1 млрд крон. По компенсації до чеської влади звернулись 9 тисяч осіб, яким наразі виплатили 310 млн крон.

Відзначимо, тогорічне розслідування видання The Insider виявило, що підрозділ ГРУ, в якому, ймовірно, служили Чепіга і Мішкін, може бути причетним і до вибуху на складі зброї в Болгарії у 2011 році. За даними розслідувачів, тоді Росія хотіла зірвати постачання зброї Грузії.

Тож у майбутньому не тільки Київ, а й Прага та Софія обов’язково витребують ці гроші з Москви. 

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу