Фейк з ТікТоку: секретар РНБО назвав співробітників ТЦК “рукою Бога”

Роспроп продовжує створювати негативний образ української влади та мобілізації

У соцмережі ТікТок поширюється шестисекундне відео із секретарем РНБО Олексієм Даніловим. У тексті, накладеному на відеоролик, зазначається, що “Данілов назвав ТЦК рукою Бога”. 

У відео справді можна почути такі слова: “Це рука Бога робить. Те, що на сьогоднішній день там відбувається. Ви ж не сперечаєтеся з Богом”. 

Відеозапис є уривком з ефіру “Radio NV”, який був викладений в YouTube ще 28 березня 2023 року. 

На обох відео у правому верхньому куті ми бачимо однаковий час запису розмови Олексія Данілова з журналістом Олексієм Тарасовим.

Темою інтерв’ю було розірвання орендної угоди з УПЦ (МП) та подальше звільнення приміщення Києво-Печерської Лаври цією організацією.  

Вирваний з контексту уривок відео був взятий у таймлайні з 16:52 до 16:58. Це була відповідь Олексія Данілова на запитання журналіста про те, що він очікує від 29 березня 2023 року, коли договір оренди з УПЦ (МП) буде офіційно розірваний. 

Свою думку секретар РНБО висловив так: “Буде звичайний день, нічого такого стратегічного, глобального відбуватися не буде. Є закони нашої країни, які будуть поважати всі. Без виключення. Немає значення, чи ви любите Бога, чи ви ходите туди, чи не ходите. Це не має ніякого значення. Всі закони в нашій країні будуть виконуватися. Я хочу нагадати: якщо ви кажете, що все, що відбувається в світі, - це рука Бога, ну то й вважайте, що це рука Бога робить те, що на сьогоднішній день там відбувається. Ви ж не суперечите з Богом? От Бог так вирішив, що 29 числа ви маєте покинути цю обитель, перейти в інше місце”, - сказав Данілов.

Отже, ці слова не мають жодного відношення до ТЦК та мобілізації в Україні. 

Цікаво, що версія ролика, яку використали пропагандисти для фейку має саме російське походження. У лівому верхньому куті на відео ми можемо побачити вотермарку з написом російською мовою “Новое издание”. 

Саме цю версію відео використовували у своїх пропагандистських дописах 29 березня 2023 року проросійський блогер Анатолій Шарій та російське ЗМІ з кремлівського пулу “Мрія” , яке прикидається українським.

Раніше ми писали про те, як за допомогою “позитивних” фейків дискредитують очільника Національного банку України

Андрій Оленін