Роспроп вигадав загибель восьми українських військових у Судані

Джерелом інформації вказаний єменський сайт, на якому такого повідомлення не існує

Провідні державні російські ЗМІ, z-телеграм-канали та болгарський новинний портал поширюють інформацію про те, що нібито у Судані відбулася перестрілка між українськими військовими та збройними силами Судану. Внаслідок чого нібито загинуло 8 українських та 10 суданських військових.

Конфлікт буцімто стався через “підтримку українцями ударів Ізраїлю по сектору Гази”. Пропагандисти посилаються на “ ЗМІ Судану” Al-Mashhad Al-Yemeni.

Це фейк. На офіційному сайті Al-Mashhad Al-Yemeni такого повідомлення немає ні за 15 жовтня, коли російські ЗМІ почали публікувати цю “новину", ні за 14-те, ні раніше.

Усі активні гіперпосилання, розміщенні на сайтах російських ресурсів, ведуть просто на головну сторінку Al-Mashhad Al-Yemeni, а не на конкретний матеріал.

Al-Mashhad Al-Yemeni – не “суданське ЗМІ”, а єменське (https://www.almashhad-alyemeni.com/section~1). Це зрозуміло навіть з назви.

Отже, російські пропагандисти просто вигадали новину про загибель українських військових у Судані та послались на маловідомий єменський сайт, на якому про це немає жодної інформації.

Українські військові дійсно перебували у Судані навесні 2023 року. Тоді близько 10-ти спецпризначенців Головного управління розвідки провели унікальну спецоперацію на території Судану, звідки було вивезено понад 60 українців.

Андрій Оленін