Росфейк: поляки відмовляються здавати квартири українцям

Роспроп підробив оголошення з міжнародного онлайн-сервісу короткострокової оренди житла

Нещодавно російські телеграм-канали почали активно тиражувати скріншот нібито з онлайн-сервісу для розміщення оголошень, пошуку та короткострокової оренди житла по всьому світі Airbnb. В ньому надано інформацію про квартиру, яку буцімто можна орендувати в польському місті Краків, але з припискою, що це житло громадянам України не здають навіть за додаткову плату.

Це фейк. За допомогою зворотного пошуку вдалося знайти цю квартиру. Вона дійсно здається в оренду в Кракові, але на сайті Flagma.pl. Цікаво, що в оголошенні йдеться про довгострокову оренду квартири, а не короткострокову, на якій спеціалізується сервіс Airbnb. Окрім того, агент з нерухомості, що займається цією квартирою, повідомила Укрінформу, що наразі її винаймає українець. До того ж, квартиру ніколи не здавали подобово.

Відсутня така квартира й на Airbnb. Це можна перевірити за допомогою карти, інтегрованої в сервісі. Як випливає з оригінального оголошення, ця квартира розташована в будинку  на вулиці Марії Конопницької 61. Наразі на онлайн-сервісі Airbnb за цієї адресою не здають в оренду жодних апартаментів

Можна побачити, що сервіс пропонує кілька оголошень про оренду квартир, які  розташовані поблизу, але вони мають зовсім інший інтер’єр.

Раніше пропагандисти вже підроблювали скріншот з сайту для бронювання готельних номерів. Тоді вони також намагалися поширити наратив про негативне ставлення поляків до українців, але Укрінформ спростував цей фейк.

Дмитро Бадрак