роспроп створив фейк про українське реаліті-шоу з фронту

Фактчек

Видумали назву «В окопі», виконавців та переговори з Netflix

У російському сегменті соціальних мереж Telegram, «Вконтакте» та відеохостингу Youtube поширюється інформація щодо зйомок в Україні нового реаліті-шоу «В окопі».

Пропагандисти тиражують скріншоти, в яких йдеться, що медіагрупа FILM.UA Group (кіно-/телестудія filmua в соцмережі Instagram – ред.) запрошує блогерів на зйомки шоу про жахи війни. Також зазначається про те, що реаліті-шоу буде про реальне життя на війні та кривавий режим рф. Як випливає зі скріншоту, що наводять пропагандисти, зйомки проходитимуть у зоні бойових дій, але життю учасників нічого не загрожуватиме. Наголошується, що цим проєктом уже зацікавилися українські телеканали, а також ведуться переговори зі стримінговим сервісом Netflix.

Ця інформація є фейком. Будь-яка згадка про таке реаліті-шоу відсутня на сайті та офіційних сторінках в соцмережах медіагрупи. Не знайшлося оголошення про кастинг на це реаліті-шоу й на українській версії ACMODASI – найбільший ресурс з проведення кастингів через інтернет.

Зрештою, повідомлення щодо зйомок реаліті-шоу в окопі спростували й у самій медіагрупі FILM.UA Group.

«Ми не надсилали нікому таку інформацію і вона не відповідає дійсності. Це – фейк», –прокоментували Укрінформу у FILM.UA Group.

Росіяни вже розганяли фейки навколо українського кінематографу. Як повідомляв Stopfake, пропагандисти поширювали наратив, що Україна нібито інсценує жертви серед мирного населення під час російсько-української війни, але насправді на відео, що розповсюджувалося мережею, було зображено зйомки документального українського фільму «Область героїв».

Дмитро Бадрак