«Біолабораторії» в Одесі: цинізм, що не може досягти дна

Фактчек

Для фейку про продаж «біоматеріалу» загиблих військових ЗСУ роспроп використав фото з Бучі

У російських телеграм-каналах і онлайн-ЗМІ поширюють фейкове “розслідування” неназваних “українських журналістів” про те, що в Одесі продають за кордон “біоматеріали” загиблих українських військових, їх залишки спалюють, а родичам повідомляють, що їх рідні “зникли безвісти”.

І ніби займаються “чорною трансплантологією” у референс-лабораторії при Українському науково-дослідному протичумному інституті імені Мечнікова за адресою вул. Церковна 2/4, а керує процесом професор Сергій Поздняков.

Як доказ наводять фото чорних мішків із тілами у вантажівці та скриншоти із сайту моніторингу електронних закупівель Clarity-Project.

Фотографії з трупами в пакетах зроблено не в Одесі. Вони з Бучі. У цих мішках невпізнані тіла закатованих окупантами людей. Пропагандисти лише додали вотермарку “Типичная Одесса”.

Організації під назвою “Українському науково-дослідницькому протичумному інституті імені Мечнікова” вже не існує, оскільки цей інститут у 2015 році був реорганізований і став частиною Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України. Юридична особа під цією назвою з 2016-го перебуває у процесі ліквідації. На її базі було створено Протичумний інститут імені І.І. Мечнікова державної установи “Центр громадського здоров'я МОЗ України”.

Профіль діяльності лабораторії зовсім інший: у ній збирали та вивчали небезпечні віруси та патогени https://phc.org.ua/news/nacionalna-virusologichna-referens-laboratoriya-ta-odeska-subregionalna-laboratoriya-cgz, а не займались трансплантацією органів. Після початку епідемії коронавірусу у лабораторії був створений центр тестування на коронавірус.

Джерелом фейку є відео нібито “розслідування” про так звані “біолабораторії” в Одесі. Ролик викладений на ютуб-каналі “Типичная Одесса” та одноіменному телеграм каналі. Основний контент цих каналів – історичні фото Одеси, цитати російських класиків та проросійські наративи.

Інформація, яку подають у відео не спирається на факти, а на так звані “свої джерела”.

Референс-лабораторія в Одесі піддавалася нападкам російської пропаганди та проросійських політиків в Україні ще до початку повномасштабного вторгнення. Подібні “розслідування” робили ЗМІ, що входили до пулу віктора медведчука.

Андрій Оленін