«Іноземці у захваті»: Як роспроп маніпулює з коментарями в іноЗМІ

Фактчек

Фейки про позитивне сприйняття путіна за кордоном створюються за одним шаблоном

Одне з державних інформагентств росії поширило чергову «оду» Путіну – про ніби захват читачів французької газети Le Figaro від відео, де президент рф проїхався Керченським мостом, відремонтованим «за тижні».

Насправді це маніпуляція, адже ситуація в коментарях під відео зовсім інша. Наразі новину прокоментували 124 рази, водночас російське інформагентство посилається тільки на 5 коментарів.

Більше того, коментарі, які воно оприлюднило на підтвердження, або мають інший вигляд в оригіналі, або взагалі відсутні під відео.

Так, наприклад, в коментарі, який залишив анонімний користувач, згадавши Зеленського, взагалі нічого не йдеться про те, що рф вдалося швидко відновити Керченський міст.

Маніпулятивним є й саме твердження, що Керченський міст відремонтовано «за тижні». Як відомо, міст було підірвано 8 жовтня, а його ремонт було завершено 4 грудня. Тобто ремонтні роботи тривали майже 2 місяці.

Наведених у матеріалі російського державного інформагентства коментарів про ніби люті обличчя Зеленського та Байдена, а також про те, що дане відео є черговим доказом поразки України на чолі із Заходом, взагалі немає під відео. 

Крім того, у «новині» без наведення прикладів стверджується, що, на думку багатьох читачів, економічна війна проти росії тільки шкодить Заходу. Але, судячи з коментарів, таке твердження – просто вигадане, а переважна більшість коментаторів навпаки засуджують путіна.

Зокрема, користувач TOKUGWA leyasu висміяв те, що «диктатор путін» їде за кермом німецької автівки Mercedes, а не російської «Лади» та назвав це розвалом російського автопрому. Те, що путін їхав Керченським мостом на німецькому Mercedes відмітили й користувачі MC Struggle, Lucas Fontana та інші.

Користувач з нікнеймом Pyrrhon зауважив, що незабаром для українців настане час вразити міст одним із нових дронів.

У свою чергу, користувач Bradito звернув увагу на невпевненість путіна за кермом та відзначив нульовий рівень російської пропаганди.

А користувач Sans-dents та багато інших взагалі припустили, що на відео – двійник путіна.

По факту переважна більшість коментаторів звернула увагу на недолугість путіна, а не відновлений міст.

Це не поодинокий випадок, коли на основі нібито позитивних коментарів пропагандисти створюють «новину», що возвеличує путіна. При цьому вони використовують одну й ту саму схему – обирають з великої кількості коментарів під публікацією чи відео на ресурсах іноземних ЗМІ лише кілька тих, що підходять під російські наративи, або навіть придумують коментар, якого не існує взагалі.

Як демонструє Google-пошук по сайту російського інформагентства, за ключовим словосполученням «пришли в восторг», що використали у заголовку новини про французьких читачів росіяни, такий шаблон застосовується не вперше.

Зокрема, для матеріалу про британців, що у «захваті» від путіна, із 1200 коментарів читачів The Times було обрано лише кілька, що вигідні російській пропаганді, водночас переважна більшість коментарів, як і у випадку з читачами Le Figaro, були написані проти путіна.

Некоректно інтерпретовані й коментарі під новиною турецької газети Haber 7. Там на відео продемонстровано солдата президентського полку, який зустрічає путіна. На початку відео він стоїть розхлябано, а по приїзду президента рф вирівнюється.

"Це не просто шоу, цей жест показує нам дисципліну в Росії і підкреслює поважне ставлення солдата до Путіна. Відео багато про що говорить", – написали в росЗМІ, посилаючись на коментар читача турецької газети.

Щоправда, такий коментар під відео взагалі відсутній.

Дмитро Бадрак