ЦВК не встигає організувати виборчий процес — Сліпачук вимагає негайних рішень

ЦВК не встигне організувати виборчі процедури з проведення позачергових виборів до Верховної Ради за чинною процедурою державних закупівель.

Про це заявила голова ЦВК Тетяна Сліпачук під час брифінгу у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За чинною процедурою - ні", - сказала вона.

Сліпачук заявила, що Центральна виборча комісія закликає Президента України, Верховну Раду і Кабінет міністрів негайного ухвалити рішення, які дозволять провести позачергові вибори депутатів 21 липня відповідно до законодавства.

"Я зараз сподіваюсь і очікую від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України негайного прийняття відповідних рішень, які дозволять провести позачергові вибори депутатів 21 липня 2019 року у відповідності до законів України і демократичних європейських практик", - сказала Сліпачук.

При цьому вона звернула увагу на те, що на сьогодні є низка питань, "які є дуже суттєвими для забезпечення виборчого процесу відповідно до законодавства".

Читайте також: ЦВК готова і здатна забезпечити проведення позачергових виборів

"Це питання, пов'язане з певними застарілими нормами закону про вибори народних депутатів, та пов'язані в тому числі і з законом про публічні закупівлі", - пояснила Сліпачук.

Зокрема, за її словами, законодавство про державні закупівлі не враховує швидкоплинності виборчого процесу позачергових виборів, який в даному разі триватиме лише 58 днів. Як наголосила Сліпачук, строки і порядок проведення державних закупівель значно перевищують строки виборчого процесу, що може унеможливити проведення процедур щодо: забезпечення виготовлення виборчих бюлетенів; виготовлення та доставку бланків протоколів про підрахунок голосів, актів, та інших документів; транспортування протоколів про підрахунок голосів та іншої виборчої документації від ДВК до ОВК; виготовлення інформаційних плакатів політичних партій; публікацію інформації ЦВК та ОВК в регіональних чи місцевих друкованих ЗМІ, щодо переліку виборчих округів, формування ОВК та ДВК, а також змін у їх складі; реалізацію права агітації в друкованих та електронних ЗМІ за кошти державного бюджету в строки, визначені законом.

Водночас голова ЦВК прокоментувала заяву першого заступника міністра економічного розвитку та торгівлі Максима Нефьодова, який запевнив, що здійснення закупівель під час виборчого процесу регулюється наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі та не потребує дублювання в тексті закону "Про публічні закупівлі".

"На жаль, я сьогодні спостерігала заяву Максима Нефьодова, яка не відповідає дійсності в жодному сенсі. І мені прикро це розуміти, тому що Центральна виборча комісія ще 2016 року порушувала питання, безпосередньо я сиділа за одним столом з Максимом Нефьодовим у листопаді 2018 року, коли ми вирішували питання стосовно закупівель на президентські вибори і порушували питання, чому це є ще більш нагальним для виборів народних депутатів. Тому це не є чутками - це була пряма відверта розмова, в якій було дуже тяжко знайти порозуміння. Для цього ми й зверталися з проханням прийняти відповідні закони протягом всього часу. Я наголошую, що незважаючи на приклади, які наводить Максим Нефьодов, свого часу в намаганні порівняти закупівлі для виборного процесу з закупівлями для цирків, які подорожують Україною, - це не є однаковим. Я дуже рада, що за час підготовки до президентської виборчої ми знайшли порозуміння перш за все на рівні голови уряду стосовно внесення відповідних змін до наказу. Це була дійсно дуже вагома і суттєва підтримка. Але вона є недостатньою, щоб мати можливістю провести відповідно до закону про публічні закупівлі всі тендерні процедури в рамках особливо двомісячного строку", - уточнила очільниця Центрвиборчкому.

Читайте також: Глава ЦВК назвала дату старту виборчої кампанії

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 20 травня під час інавгураційної промови оголосив про розпуск парламенту. У вівторок, 21 травня, Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень парламенту. У четвер, 23 травня, указ набув чинності після опублікування в "Урядовому кур’єрі".

ЦВК своєю чергою вже оголосила про початок 24 травня виборчої кампанії позачергових виборів до Верховної Ради.