У МВС розповіли, чим сьогодні “грішать” українці на виборах

Найпоширенішими порушеннями у день голосування є фото- та відеофіксація виборчих бюлетенів та спроби їх винесення за межі виборчих дільниць.

Про це на брифінгу сказав радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щодо сьогоднішнього дня, дня голосування: сьогодні частина правопорушень пов'язана з нерозумінням виборця або свідомою його позицією порушення Закону України “Про вибори Президента України” в частині 1 — розголошення таємниці голосування і недотримання статті 7 цього закону, яка забороняє фото- та відеофіксацію у будь-якій формі результатів волевиявлення виборця. Ми звертаємося до громадян — будь-ласка, не порушуйте конкретну заборону конкретної статті Закону "Про вибори Президента", яка говорить, що коли ви фіксуєте результати волевиявлення у фото- або відеорежимі, відповідно, ви можете нести за це відповідальність, передбачену статтею 159 ККУ, і максимальна відповідальність - до 3 років обмеження волі”, - сказав Варченко.

Він також закликав виборців не здійснювати відеофіксацію і не фотографувати бюлетені.

Читайте також: На деяких дільницях продовжують незаконну агітацію - КВУ

“У нас також намагалися винести бюлетені виборці з собою, і ми говоримо, що це кримінальний злочин, це робити не можна, не робіть подібних речей”, - додав радник міністра.

Він наголосив, що правоохоронна система готова до будь-яких потенційних викликів і загроз. “Ми також розуміємо, що сьогодні ввечері більшість кандидатів будуть тією чи іншою мірою незадоволені з результатів голосування чи екзит-полів, і ми звертаємося до них, щоб вони проводили свої акції протесту в межах закону, не переходячи межу. На нас дивиться весь світ, і важливо щоб вибори відбувалися без обману”, - наголосив Варченко.

31 березня в Україні відбуваються вибори Президента.