Кандидат у президенти Роман Безсмертний презентував Конституційний акт

Кандидат у президенти Роман Безсмертний презентував у Києві Конституційний акт як частину своєї передвиборчої програми.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На сьогодні правова ситуація, яка виникла в Україні з Основним законом, таким як Конституція, є вкрай хиткою. Починаючи з того, що цілий ряд фахівців говорять про нелегітимність нинішньої Конституції, закінчуючи тим, що частина тих, хто зараз розробляє нові проекти Конституції, - це громадські організації, і політичні сили, і кандидати в президенти, - вони не відповідають на запитання, а в який спосіб забезпечити легітимність Конституції і конституційність приняття цього документа. Конституційний акт — це, по суті, дорога до нової Конституції. Це дорога, яка забезпечує конституційність і невразливість Основного закону держави”, - сказав Безсмертний.

Читайте також: Вибори-2019: що пишуть кандидати в президенти про закордонних українців

За його словами, завдання Конституційного акту забезпечити підготовку, прийняття та реалізацію в Україні нової інституційної моделі української держави.

Він зазначив, що в Україні відбуваються явища, які вимагають швидких кроків і “відцентрування системи”, де були б не просто повноваження різних гілок влади, а й відповідальність із термінами виконання.

“Можу відразу сказати, що Конституційний акт зосереджує в руках новообраного Президента всю ініціативу і відповідальність за так званий перехідний період, на який він вводиться в дію”, - підкреслив кандидат у президенти.

Як передбачають розробники, ухвалити Конституційний акт має Верховна Рада конституційною більшістю. Далі парламент і Президент утворюють Конституційну комісію з підготовки проекту нової Конституції. Вона має це зробити протягом року. Після цього проект Основного закону виноситься на обговорення суспільства. Далі проект нової Конституції має ухвалити Верховна Рада, а потім його слід затвердити на всеукраїнському референдумі. Якщо ж парламент не винесе Конституцію на референдум, це робить Президент.

Загалом, уся процедура має тривати не більше двох років, підкреслив Безсмертний.