Українські виборці шанують тих, хто має позицію і сміливість її відстоювати

Блоги

Вони можуть поділяти цю позицію чи критикувати, погоджуватися чи ні

Чернівці – Шипинці – Заставна. Десяток зустрічей у різних аудиторіях. Дуже відкрите спілкування про безпекову ситуацію на Донбасі, децентралізацію, боротьбу з корупцією, медичну реформу, соціальні стандарти, Угоду про асоціацію, трудову міграцію і створення нових робочих місць, вирубку лісів і відсутність мера Чернівців, вибори якого ніяк не призначить ВР. Звичайно, про вибори і демократію.

Якими б емоційними і непростими не були всі ці дискусії, от що помітила – українські виборці цінують позицію. Вони можуть її поділяти чи критикувати, погоджуватися чи ні. Але – вони сьогодні шанують тих, хто має позицію і сміливість її відстоювати. В усіх аудиторіях у мене запитували не лише про мою позицію, а про активність коаліції, про позицію НФ у ці вирішальні дні виборчої кампанії.

Звичайно, я говорила лише про себе. Й не можу, і не буду коментувати позицію іншої політичної сили. Відповідала так: шаную наші спільні дії в питаннях децентралізації, декомунізації, реформування країни в найтяжчий час і нашу спільну роботу на шляху до євроатлантичної інтеграції. Все інше, підтримка курсу, публічна позиція в час виборів –  це, звичайно, питання кожного окремого політика і кожної політичної сили.

Разом з в.о. голови Чернівецької обласної державної адміністрації Михайлом Павлюком вшанували пам’ять і поклали лампадки перед стендами пам'яті Героїв Небесної Сотні та 96 буковинських військовослужбовців, які загинули в україно-російській війні. 

З чернівецькою владою обговорили розвиток регіону.

Дуже цікаві враження від підприємства «Артон», яке спеціалізується на виробництві протипожежного електронного обладнання. Історія власника і ідеолога «Артона», пана Ігоря –  це європейська історія успіху. 20 років тому він, найкращий інженер регіону, залишився безробітним й створив маленьку фірму ремонту і виробництва. Сьогодні на підприємстві 250 працівників, майже 70% виробленої продукції йде на експорт до 35 країн світу, зокрема і в країни ЄС.

До речі, саме такі успішні підприємства середнього бізнесу, які змушені платити по 50 тисяч євро за ліцензії для поставки своєї продукції на європейські ринки, дуже розчаровані провалом у ВР закону про укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (АСАА) задля виходу українських підприємств на європейські ринки, закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо технічних регламентів та оцінки відповідності».

Я також обурена цим провальним голосуванням і наполягатиму, аби ВР прийняла цей закон до кінця сесії.

В Буковинському державному медуніверситеті обговорили зі студентами і викладачами медреформу, освітню реформу і питання гендерної рівності.

У селі Шипинці разом з колегою І.Рибаком взяли участь у відкритті шкільного басейну. Це тепер друга в регіоні сільська школа –  з басейном. 

Стрічки перерізали діти, не ми. 

Басейн у сільській школі –  це вже конкретний результат децентралізації, ефективної взаємодії центральної та місцевої влади. 

Також була цікава зустріч у Заставні. Кажуть, днями туди приїжджав один радикальний опозиціонер в оточенні охоронців на кількох джипах. У мене народ запитував – де моя охорона, щоправда, після зустрічі сміялися: «Вам, Володимирівно, охорона не потрібна. Ви себе захистите. Й країну допомагайте президенту захищати». 

Дякую. Захистимо разом. Дякую чудовій Буковині і буковинцям за гарний і насичений день.

Ірина Геращенко
FB