КВУ прогнозує: “красивий жест” зроблять ще кілька кандидатів у президенти

Ще кілька кандидатів, які балотуються на пост президента на чергових виборах 31 березня, можуть оголосити про вихід із президентських перегонів на користь інших кандидатів.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Я просто переконаний, що ми ще побачимо подібні заяви і не тільки на користь Анатолія Гриценка, можливо, на користь інших кандидатів. Тому що, по-перше, на виборах завжди позитивно сприймається об'єднавчий процес, тим більше на фоні цієї виборчої кампанії, коли ми маємо рекордну кількість кандидатів, рейтинг половини з яких у межах піввідсотка. По-друге, багато хто з політиків ставлять завдання не тільки перемогти, а стартувати на парламентських виборах", - прокоментував Кошель рішення Андрія Садового знятися з передвиборчих перегонів.

За його словами, наразі в Україні фактично спостерігається президентсько-парламентська виборча кампанія, і політики розуміють, що такий “красивий жест”, як зняття своєї кандидатури на користь сильнішого кандидата, може надати потім їм місця у прохідній частині списку кандидата, якого підтримав.

Водночас голова КВУ нагадав, що кандидати можуть подати до ЦВК заяву про відмову від балотування не пізніше 7 березня, і тоді їх не буде включено до виборчого бюлетеня.

Також він підкреслив, що фінансова застава у 2,5 млн гривень кандидатам, які відмовилися від участі у виборах, не повертається.

Читайте також: Гнап теж готовий зняти свою кандидатуру на користь Гриценка

Як повідомлялося, лідер політичної партії "Самопоміч", мер Львова Андрій Садовий 1 березня оголосив про намір зняти свою кандидатуру з виборів президента і підтримати лідера "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка.

Пізніше кандидат у президенти Дмитро Гнап також заявив про готовність зняти свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка.

31 грудня 2018 року в Україні стартувала кампанія чергових виборів президента, призначених на 31 березня 2019 року. ЦВК 8 лютого завершила процес реєстрації кандидатів на посаду глави держави - усього зареєстровано 44 кандидатів.