ЦВК пропонують створити нові закордонні виборчі дільниці

Міністерство закордонних справ до кінця року внесе до Центральної виборчої комісії подання про утворення нових виборчих дільниць і перерозподіл виборчих округів, які будуть збігатися з консульськими округами, у Канаді і Туреччині.

Про це в інтерв'ю виданню "Лівий берег" заявив державний секретар МЗС України Андрій Заяць.

"Зміни (консульських округів - ред.) плануються. В першу чергу, це пов'язано з тим, що в 2018 році було відкрито дві нові консульські установи: генеральне консульство України в Едмонтоні і відповідно завершено розподіл консульських округів між посольством в Оттаві, генеральним консульством у Торонто та новоутвореним генеральним консульством в Едмонтоні. Тому до кінця цього року до ЦВК буде внесено подання про утворення нової виборчої дільниці і перерозподіл виборчих округів, які будуть збігатися з консульськими округами", - сказав Заяць.

Він додав, що приблизно така сама ситуація з новим консульством України в Анталії. Там частина консульського округу, яка належала до посольства України в Анкарі, уже відведена до консульського округу України в Анталії, де проживає найбільше громадян України.

"Тому так само буде внесено до ЦВК подання про утворення нової виборчої дільниці в Анталії. І, відповідно, скорочення виборчого округу, який віднесений до нашого посольства в Анкарі", - зазначив Заяць.

Читайте також: ЦВК питає в місцевої влади, чи можливі вибори в Донецькій і Луганській областях

За його словами, МЗС робить усе необхідне, щоб громадяни України, які проживають за кордоном чи довготерміново там перебувають і мають намір реалізувати своє виборче право, могли це здійснити.

Зокрема, ведеться, передусім, інформаційно-роз’яснювальна робота, щоб вони знали, як перевірити свою наявність у списках виборців.

Заяць акцентував, що робити це потрібно заздалегідь з огляду на дуже складну логістику доставки виборчих списків, бюлетенів тощо.

"Ми закликаємо вже зараз громадян України перевірити свою наявність у списках виборців, які будуть формуватися. І в спокійному, не пожежному порядку вжити необхідних кроків для включення до цих списків, якщо вони мають намір голосувати", - зазначив держсекретар МЗС.