Різдво-2025: скільки коштуватиме приготування традиційних дванадцяти страв
Для приготування дванадцяти традиційних страв різдвяної вечері у 2025 році необхідно буде витратити близько 1374 грн.
Такий підрахунок вартості страв для святкової вечері зробили науковці "Інституту аграрної економіки" за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу інституту.
Так, за розрахунками фахівців різдвяне меню зі страв, які є традиційними для такого столу середньостатистичної родини: кутя та узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні, – обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 1374 грн,
Зокрема, приготування пшеничної куті (950 г продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 213,37 грн і стане другою за вартістю стравою на святковому столі.
Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: мак – 72,50 грн за 200 г, волоські чищені горіхи – 68,80 грн, а також родзинки – 24,99 грн за 100 г відповідно. Основна складова куті – крупа пшенична з твердої пшениці – коштуватиме 26,90 грн за 400 г, а за мед заплатимо ще 18,70 грн за 100 г.
Традиційний для українського столу узвар із сушених яблук, груш і чорносливу коштуватиме 118,00 грн (600 г на 2 л води), який стане третім найдорожчим елементом вечері.
Смажена риба залишається найдорожчою стравою і цьогоріч, а її ціна становитиме 346,02 грн (за 2 кг живого коропа - 339 грн, а за 200 г борошна – 7,02 грн).
За пісний борщ (2,53 кг продуктів на 2 л) треба буде віддати 107,79 грн. Найдорожчою складовою стане квасоля біла суха (300 г) – 51,50 грн.
Щодо овочевої складової страви, то відносно тогорічного свята, вона здешевшала. Зокрема, за 362 г картоплі доведеться заплатити 5,39 грн, за капусту (300 г) – 3,08 грн, цибулю (100 г) – 0,74 грн, моркву (400 г) – 4,36 грн та буряк (800 г) – 7,78 грн. Крім того, необхідно буде додати по 70-75 г помідорів – 8,67 грн та томатної пасти – 11,82 грн.
За салат «Вінегрет» (1,73 кг продуктів) українці віддадуть 49,77 грн, а найдорожчими стануть бочкові солоні огірки – 26,80 грн за 200 г.
Традиційно на різдвяний стіл кладуть і пісні вареники. Так, за вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) потрібно буде заплатити 32,83 грн, з капустою (1,48 кг продуктів) – 32,03 грн, а з вишнею – 87,83 грн (за 810 г продуктів).
Розрахунок вартості різдвяного столу 2025 року зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні продукти харчування у продуктових супермаркетах Auchan, Megamarket, Metro, Novus станом на 4 грудня 2025 року.
Як повідомлялось, у жовтні 2025 року споживчі ціни в Україні зросли на 0,9% проти попереднього місяця; у річному вимірі темпи інфляції сповільнилися до 10,9%.