Презентували монету, присвячену кримськотатарському орнаменту «Орьнек»

Фото

У Національному банку презентували нову памʼятну монету, присвячену кримськотатарському орнаменту «Орьнек», внесеному до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

У заході взяли участь заступник голови НБУ Олексій Шабан, голова громадської організації «Алєм» Есма Аджієва, т.в.о. міністра культури і інформполітики Ростислав Карандєєв та інші, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Раніше ми вже випустили монети, присвячені українському борщу, українській мові, видатним архітектурним памʼяткам… А сьогодні представляємо монету з кримськотатарським орнаментом "Орьнек"», - зазначив Шабан.

За його словами, на аверсі монети зображено кримськотатарську вишивальницю, а на реверсі - глибоко символічний візерунок з елементів "Орьнеку".

Як пояснила голова громадської організації «Алєм», саме завдяки праці вишивальниць ми досі маємо унікальні зразки орнаментів. За її словами, юні дівчата створювали для свого посагу від 200 до 600 одиниць вишивки, закладаючи у візерунки побажання і мрії про життя майбутній сімʼї.

У Нацбанку презентували памʼятну монету, присвячену кримськотатарському орнаменту «Орьнек» / Фото: Ольга Опанасенко, Укрінформ

На запитання кореспондента Укрінформу, чому для реверсу пам'ятної монети обрано елементи, пов'язані із родинним колом, а не, скажімо, темою боротьби, Аджієва пояснила, що це сакральні візерунки, і вони не можуть нести негативних сенсів.

Читайте також: Нацбанк продаватиме більше нумізматичної продукції в інтернет-магазині

"Нам треба надихнутися саме ідеєю єдності, отримати якнайбільше сил, щоб потім боротися. Йдеться не про одну певну родину, а про те, що ми всі разом - одна велика сім'я. І якщо ми будемо разом, нам вистачить сил і енергії, щоб побороти ворога", - зазначила вона.

Карандєєв зауважив, що випуск подібних монет дуже важливий в культурному аспекті. Адже це річ, яку людина може взяти в руки, передати дітям. А основою поширення нематеріальної культури є саме людина, яка несе культуру з покоління в покоління, підкреслив він.

«Сьогодні такими оригінальними засобами, як памʼятна монета, ми доносимо глибокі змісти стосовно того, що поруч є розмаїття, яке може і повинно бути доступним. Невелика за розмірами, ця монета доносить розуміння, що елемент нематеріальної культурної спадщини кримськотатарського народу - орнамент "Орьнек" - є нагадуванням про багатство світу, різноманітність культур і важливість толерантності», - наголосив очільник МКІП.

Читайте також: В Україні розробили безкоштовну мобільну гру кримськотатарською

Монета "Орьнек. Кримськотатарський орнамент" номіналом в 5 грн випущена накладом 75 тис. примірників, виготовлена з нейзильберу. Наклад срібної монети номіналом 10 грн - 7,5 тис.

Орьнек – традиційний орнамент кримських татар, який складається з різних елементів рослинного та геометричного характеру. Орнамент та його елементи використовуються у вишивці, а також на керамічних, металевих та дерев’яних виробах, у ткацтві, ювелірному мистецтві тощо. У 2021 році орьнек та знання про нього було внесено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.