В Україні зруйновані, пошкоджені або захоплені понад 70% усієї генерації - експерт

На сьогодні зруйновані, пошкоджені або окуповані понад 70% усієї української генерації.

Як передає Укрінформ, про це розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в ефірі Українського радіо.

"Пошкоджена інфраструктура на мільярди доларів. Найбільш чутливе пошкодження і руйнація – це ДніпроГЕС. Це дійсно дуже велика втрата для України. І слід підкреслити, що ДніпроГЕС – це електростанція, яка серйозно додавала можливість балансувати нашу енергосистему. А у нас і так дефіцит маневрових потужностей, тому її втрата є дуже відчутною. Крім того, атакою на ДніпроГЕС", - наголосив він і додав, що Росія, по суті, порушила Женевську конвенцію, яка забороняє атакувати ядерні об'єкти, а також гідроелектростанції.

За його словами, допомагати Україні можуть Молдова, Румунія, Угорщина, Словаччина і Польща.

"І на сьогодні ми не маємо інформації, що у Євросоюзі існує якийсь дефіцит електроенергії. Навпаки, ринок електроенергії в ЄС зараз профіцитний, особливо у травні. Я думаю, і в літні період так буде, оскільки у Євросоюзі збудовано дуже багато сонячних, вітрових електростанцій. Тому я не очікую, що вони не зможуть допомагати нам весною чи влітку. Взимку чи восени дійсно можуть бути певні проблеми. Але знову ж таки, поставки в Україну не такі вже й великі. Тому зараз дуже важливо, щоб Україна провела успішні перемовини із Організацією системних операторів ЄС (ENTSO-E) про збільшення ліміту на імпорт електроенергії – з 1,7 тисяч МВт до хоча б 2,5–3 тисяч МВт. Фізично це можливо, але потрібно отримати підтримку від ENTSO-E", - сказав експерт.

За його оцінкою, з початку війни залишилося всього 25-30% від усіх потужностей, які Україна мала до 24 лютого 2022 року.

"Тому сьогодні енергетична система перебуває на порозі фактично планових відключень. Уже сьогодні (8 травня) ввечері вони застосовані із 18 до 23 години для промисловості і комерційних суб'єктів. Чи зачеплять вони населення? Це ще не факт. Все буде залежати від рівня споживання населенням у цей період", - зауважив Омельченко.

Коментуючи рішення НКРЕКП про спрощення приєднання генеруючих установок до електричних мереж, він зазначив, що зараз завозиться велика кількість малих електростанцій із різних країн світу, в першу чергу, з країн Європи, які потрібно якомога швидше приєднати до мереж. "Тому це абсолютно логічне рішення, щоб спростити дану процедуру і енергосистема отримала відповідну допомогу і могла збалансовуватися", - сказав експерт.

На його думку, НКРЕКП необхідно ухвалити рішення про скасування чи значне підвищення прайс-кепів на ринку "на добу наперед" для того, щоб штучно не обмежувався імпорт електроенергії в Україну, що особливо це буде необхідно в осінньо-зимовий період. "І друге (рішення - ред.) – це все ж таки наважитися і забезпечити досягнення всіх цін на електроенергію для всіх категорій споживачів до ринкового рівня, в тому числі і для населення", - наголосив Омельченко.

Він прогнозує, що українців чекає така ж історія, яка була у 2022-23 роках, можливо, і більш жорстка.

Читайте також: Дрони, крилаті та аеробалістичні ракети: у Повітряних силах розкрили деталі нічної атаки РФ

"Уже зруйновано, пошкоджено чи окуповано більше 70% всієї української генерації. І відновити це у такий стислий період неможливо. Тому потрібно, щоб населення займалося енергозаощадженням. І це не тільки LED-лампи і розумні розетки, але має бути і управління попитом. Саме у піковий період треба менше застосовувати енергоємні прилади. Одна із порад – хто може, закупити акумулятори для того, щоб заряджати їх вночі, наприклад, і застосовувати у час пік. Це допомогло б нашій енергосистемі і самим громадянам", - порадив експерт.

Як повідомлялося, у ніч на 8 травня росіяни завдали чергового масованого ракетно-дронового удару по об'єктах енергетичної інфраструктури у Вінницькій, Запорізькій, Івано- Франківській, Кіровоградській, Полтавській та Львівській областях. Зокрема, пошкоджені 3 ТЕС Групи ДТЕК.