До зими потрібно збільшити обсяг доступної маневрової генерації - Галущенко

Україні до початку опалювального сезону необхідно збільшити обсяг доступної маневрової генерації та відремонтувати ту генерацію, яку можна відремонтувати.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко на спільній пресконференції із європейським комісаром з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нас є набір термінових рішень, які покликані максимально збільшити генерацію до зими. Безумовно, це максимальний ремонт усього, що можна відремонтувати. Друге - це збільшення маневрової генерації", - сказав Галущенко.

Він нагадав, що через російські масовані атаки Україна втратила понад 8 ГВт генерації електрики, що є великим обсягом для будь-якої енергосистеми. При цьому ворог зосередився на знищенні саме маневрової генерації.

За словами Галущенка, також до зими потрібно забезпечити можливість подачі електроенергії у разі блекаутів. "Перш за все, це встановлення потужних генераторів", - прокоментував міністр.

Своєю чергою Кадрі Сімсон наголосила, що Європа продовжить підтримувати енергетичну систему України. "Енергетичне співтовариство зібрало вже понад 400 млн євро", - нагадала єврокомісар про обсяги Фонду підтримки енергетики.

Вона зазначила, що зараз ідуть переговори із Канадою, США та Японією, щоб вони збільшили свою підтримку української енергетики. При цьому Сімсон радить зосередитися на рішеннях, які спрямовані у майбутнє, перш за все, йдеться про "зелену" енергетику.

Читайте також: Росіянам для запуску ЗАЕС не вистачить води в охолоджувачах - Галущенко

Як повідомлялося, за розрахунками НЕК "Укренерго", у найближчі роки українська енергосистема потребує щонайменше 2,5 ГВт маневрових генеруючих потужностей і 1 ГВт систем накопичення енергії.