Бізнес зберігає позитивні оцінки результатів своєї діяльності - Нацбанк

Опитування

У квітні бізнес другий місяць поспіль позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності, адаптувавшись до складних умов повномасштабної війни.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щомісячному опитуванні підприємств України за квітень 2024 року, повідомляє пресслужба НБУ

"Оптимістичні прогнози щодо міжнародного фінансування, налагодження логістичних ланцюгів, сезонне пожвавлення бізнесу та збільшення внутрішнього попиту, а також уповільнення темпів інфляції сприяли позитивним настроям респондентів усіх секторів у найближчій перспективі. Водночас стримуючими чинниками залишаються пошкодження енергетичних об’єктів, збільшення витрат на логістику й оплату праці та брак кваліфікованих кадрів. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА)", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що у квітні 2024 року ІОДА зріс до 52.3 з 52.0 у березні.

Підприємства будівництва продемонстрували найоптимістичніші очікування щодо економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури, збільшення внутрішнього попиту та сприятливі погодні умови: секторальний індекс у квітні становив 53.4 порівняно з 53.5 у березні. Респонденти впевненіше очікували на зростання обсягів будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів, а також прогнозували збільшення закупівлі послуг підрядників, незважаючи на збереження негативних оцінок щодо їх доступності та вартості.

Підприємства сфери послуг поліпшили очікування щодо своїх економічних перспектив завдяки сезонному пожвавленню споживчого попиту, розширенню морського коридору та сповільненню темпів інфляції: секторальний індекс зріс до 53.1 у квітні з 50.6 у березні. Респонденти посилили свої прогнози стосовно зростання обсягів нових замовлень, наданих послуг, а також послуг під час їх виконання.

Підприємства торгівлі дещо послабили позитивні оцінки щодо своєї ділової активності, враховуючи негативний вплив від збільшення логістичних витрат через блокування західного кордону: секторальний індекс у квітні становив 51.8 (у березні був 55.1). Торговельні компанії менш упевнено очікували на збільшення обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу. Респонденти зберегли позитивні прогнози щодо зростання вартості товарів, закуплених для продажу, та послабили оцінки щодо зменшення торговельної маржі.

Підприємства промисловості зберегли позитивні оцінки щодо результатів своєї діяльності на найближчу перспективу завдяки налагодженню логістичних ланцюгів, сталому споживчому попиту та сповільненню інфляції: секторальний індекс у квітні становив 51.7 (у березні – 51.0). Респонденти очікували на подальше збільшення обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, зокрема експортних. Водночас промисловці дещо посилили негативні оцінки щодо зменшення обсягів незавершеного виробництва, а також запасів сировини та матеріалів. Залишки готової продукції очікувалися на рівні попереднього місяця.

Читайте також: Нацбанк поліпшив прогноз інфляції на 2024 рік

На тлі високих темпів зростання закупівельних цін підприємства всіх секторів, що беруть участь в опитуванні, очікували на подальше здорожчання власної продукції / послуг.

Ситуація на ринку праці залишається нестійкою. Незначне збільшення загальної кількості працівників очікували опитані представники сфери будівництва, водночас респонденти сфери торгівлі погіршили свої оцінки та разом з іншими секторами прогнозували незначне скорочення персоналу.

Як повідомлялося, бізнес продовжує позитивно оцінювати свою ділову активність в наступні 12 місяців.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 23 квітня 2024 року. В опитуванні взяли участь 447 підприємств. Серед опитаних підприємств 45,0% – компанії промисловості, 28,0% – сфери послуг, 22,1% – торгівлі, 4,9% – будівництва.

31,3% респондентів – великі підприємства, 27,7% – середні, 40,9% – малі.

34,2% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10,3% – лише експортні операції, 16,3% – лише імпортні операції, 39,1% – не здійснюють зовнішні економічні операції.