Посол Зварич сподівається, що блокади кордону між Україною і Польщею більше не буде

Ексклюзив

Повне припинення польськими фермерами блокади кордону з Україною є результатом послідовного діалогу між Києвом і Варшавою на найвищому і високому рівнях, а також залучення до нього асоціацій фермерів обох країн.

Про це кореспондентові Укрінформу, коментуючи розблокування дороги до останнього пункту пропуску на кордоні, де відбувався протест (“Гребенне - Рава Руська”), заявив посол України в Польщі Василь Зварич, який висловив сподівання, що блокада кордону це вже “назавжди перегорнута сторінка” у двосторонніх відносинах між Україною і Польщею.

Як зазначив український дипломат, польські фермери припинили протест на підʼїзній дорозі до пункту пропуску “Гребенне - Рава Руська”, відтак рух через цей пункт пропуску відбувається в нормальному режимі. Таким чином, кордон повністю розблоковано, жоден пункт пропуску на сьогодні не заблокований.

“Вважаю, що послідовний діалог з польським урядом на найвищому і високому рівні, відкритість і конструктивний підхід міністерств сільського господарства України і Польщі, безпосереднє залучення до діалогу асоціацій фермерів двох країн і аргументовані звернення до фермерів дали свій результат”, - підкреслив Зварич.

Він висловив вдячність усім залученим до цього процесу сторонам за те, що врешті вдалося стабілізувати ситуацію на кордоні.

“Сподіваюся, що всі зробили для себе потрібні висновки з цієї ситуації, і основний з них - завжди на наших суперечках користується лише наш спільний ворог - Росія. Тому ми маємо бути, як ніколи раніше, особливо відповідальними у своїх словах і діях по відношенню один до одного”, - наголосив посол.

На його переконання, стратегічне партнерство між Україною і Польщею “успішно пройшло ще один важливий тест на міцність”.

“І дуже сподіваюсь, що блокади кордону між нами - це сторінка, яку ми вже перегорнули назавжди”, - підсумував посол України в Польщі.

Як повідомлялося, за даними Державної прикордонної служби України, у пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» після 10:00 понеділка, 29 квітня, відновився пропуск вантажного транспорту. Оформлення і пропуск через кордон вантажних автомобілів у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі. Водночас, за наявною інформацією, на в’їзд до Польщі не пропускатимуть вантажівки, які переміщують зернові культури. Даний вид вантажу може слідувати по території Польщі виключно в режимі транзиту, підкреслили в ДПСУ.

Читайте також: Качинський: Відкриття кордону на імпорт з України знищить сільське господарство Польщі

Як повідомляє RMF24, дозвіл польських фермерів на протест поблизу цього ПП діяв до 30 квітня. Фермери, які блокували кордон, хотіли його продовжити ще на місяць. Однак бурмістр гміни Любича Крулевська Марек Лущинський відмовив їм у цьому. Своє рішення він мотивував значними втратами від блокади кордону для місцевих підприємців, митних агенцій і митних складів. Він підкреслив, що через протест фермерів не можуть страждати місцеві жителі. Тим не менше, організатори протесту планують подати протест на рішення бурмістра до Окружного суду у місті Замосць.

Польсько-український кордон від листопада минулого року блокували перевізники, а з лютого цього року – польські аграрії.