Суцільні рубки лісу в Карпатах будуть заборонені через три роки - постанова

Уряд заборонив суцільні рубки головного користування у гірських лісах Карпат. Документ набере чинності через три роки.

Про це повідомила у Фейсбуці пресслужба Державного агентства лісових ресурсів, передає Укрінформ.

«Днями Кабінет Міністрів України ухвалив вкрай важливий, базовий для лісової галузі документ - постанову «Деякі питання ведення лісового господарства у період дії правового режиму воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 724», - йдеться в повідомленні.

Даною постановою визначено особливості здійснення рубок, пов’язаних з необхідністю оборони держави та її безпеки, на період дії правового режиму воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування. Тепер такі рубки проводитимуться за зверненням військових адміністрацій за чітко визначеною процедурою.

Також постанова вносить зміни до Правил поліпшення якісного складу лісів в частині проведення рубок переформування, заснованих на принципах наближеного до природи лісівництва з метою найширшого застосування вибіркової і поступової системи рубок, які відповідають міжнародній практиці. Очікується, що завдяки переходу до вибіркової системи рубок вдасться збільшити річний приріст деревостанів і забезпечити безперервне та раціональне використання лісу, що своєю чергою збільшить надходження рентної плати за рахунок збільшення обсягів заготівлі деревини.

Читайте також: В Україні удосконалять боротьбу з незаконними рубками лісу

Окрім того, даною постановою забороняється проведення рубок головного користування в Карпатах через три роки та впроваджується перехід ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва (рубки переформування).

«Так, це дійсно означає, що «лисих» Карпат ви більше не побачите, а дозвільна процедура, визначена постановою №454 мінімізує негативні наслідки військових дій для лісу, запроваджує чітку систему контролю, запобігає зловживанням та спрощує процес відновлення лісів після бойових дій», - зазначають в Держлісагентстві.

Як повідомлялося, лісівники відновили цьогоріч вже 9,7 тис. га із запланованих 22,9 тис. га лісів.

Фото ілюстративне