Україна і ОАЕ завершили переговори про всеосяжне економічне партнерство і підписали заяву

Перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко та державний міністр зовнішньої торгівлі ОАЕ Тані бін Ахмед Аль Зеюді підписали спільну заяву про завершення переговорів щодо міжурядової угоди про всеосяжне економічне партнерство.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки

Зазначається, що за результатами переговорів сторонам вдалося досягнути домовленостей щодо значної лібералізації доступу як до ринків товарів, так і до ринків послуг; закласти підвалини для поглиблення співпраці в торговельній, інвестиційній, економічній, цифровій та інших сферах.

"Це перша угода у найбільш економічно просунутому регіоні Близького Сходу. Вона охоплює не лише Об’єднані Арабські Емірати, але загалом регіони Затоки. Тобто це вихід не лише на ринок Еміратів, а вихід на глобальний ринок. Бо Емірати – це торгівельний, економічний, фінансовий хаб. Емірати займають перші сходинки з погляду логістики торгівлі. Друге – це не класична угода ЗВТ, вона всеохопна, тобто включає товари, послуги, інвестиції, цифрову торгівлю та інше. Тому закінчення переговорів щодо Угоди – історична подія у наших двосторонніх відносинах. Я сподіваюся, що українська та еміратська бізнес-спільноти використають усі можливості угоди, що допоможе відкрити величезний потенціал у нашій торгівельній та економічній співпраці. Угода сприятиме покращенню умов торгівлі між Україною та ОАЕ, зростанню обсягів товарів та послуг шляхом зниження тарифних бар'єрів та стимулювання інвестиційного співробітництва між обома країнами", - пояснила Свириденко.

Читайте також: Канада ратифікувала оновлену Угоду про вільну торгівлю з Україною

Після підписання зазначеної заяви сторони розпочнуть юридичну вивірку проєкту угоди, а також внутрішньодержавні процедури, необхідні для підписання угоди про всеосяжне економічне партнерство між урядом України та урядом Об’єднаних Арабських Еміратів.

Зауважується, що аналіз короткострокового впливу показує, що угода може сприяти збереженню позитивного сальдо торгівлі товарами. У середньо- та довгостроковій перспективі може вплинути на зміщення траєкторії розвитку реального ВВП на 0,10%.

Серед секторів найвищі темпи приросту очікуються у транспортній сфері, а також у металургії, харчовій промисловості, зокрема борошномельному виробництві та виробництві олії. Зростання експорту металів та рослинної олії – очікуваний результат угоди.

Читайте також: Санкції в дії: Дубай втрачає привабливість для заможних росіян - Bloomberg

Як повідомлялося, Туреччина, Ірак, Катар та Об’єднані Арабські Емірати домовилися про співпрацю щодо прокладання нового торговельного маршруту "Дорога розвитку" з Азії в Європу.

Фото: Мінекономіки