Низька інфляція під час війни може нашкодити - економіст

Незначна інфляція, у 3-4%, під час війни - ознака не здорової економіки, а стагнації.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив керівник аналітичного напряму Мережі захисту національних інтересів «АНТС» Ілля Несходовський

Він пояснив, що низький рівень інфляції в умовах посилених ризиків гальмує будь-яке економічне зростання.

«Облікова ставка донедавна у 14,5% (а тепер – 13,5%) та висока дохідність депозитних сертифікатів Нацбанку - це удар по кредитуванню економіки. Де бізнесу брати кошти, коли кредитування не працює, внутрішні інвестиції вичерпані, державні програми обмежені, а зовнішні інвестиції неможливі?», - цікавиться експерт.

Виходом, на його думку, могли б стати більш радикальне зниження Нацбанком облікової ставки та відмова від штучного стримування інфляції з певним її контрольованим зростанням.

«У нас мало досліджень економіки під час війни. Тому часто застосовуються рецепти «мирного часу». А ті висновки, які є нормальними й релевантними для мирної економіки, для воєнної неприйнятні», - вважає економіст.

Читайте також: Через руйнування енергоінфраструктури Україна втратить до 2% ВВП - експерт

Як повідомлялось, у березні споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 3,2%, у місячному вимірі споживчі ціни зросли на 0,5%. При цьому базова інфляція (інфляція, що виникає під впливом монетарних чинників) була на 1% вищою - 4,2% рік до року.

У Національному банку прогнозують, що на кінець року інфляція прискориться до 8,2%. Але в наступні роки повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 в. п.