Через руйнування енергоінфраструктури Україна втратить до 2% ВВП - експерт

Обстріли росіянами критичних енергооб'єктів, ймовірно, призведуть до втрати цьогоріч від 1% до 2% українського ВВП.

Це в коментарі Укрінформу спрогнозував президент інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак.

На темпи економічного відновлення України, за його словами, негативно впливатиме як недоотримання коштів від продажу електроенергії, так і скорочення обсягів промислового виробництва – передовсім в енергоємних галузях.

«Вочевидь, березневі та квітневі обстріли та їх ймовірне продовження призведуть до втрати від 1% до 2% нашого внутрішнього валового продукту. Хоча б тому, що сама вироблена електрика й отриманий за неї ресурс є частиною ВВП. Плюс споживання енергії впливає на обсяги виробництва в інших галузях», - пояснив економіст.

Читайте також: МВФ прогнозує економічне зростання України цьогоріч до 3,2%

Загалом, за його словами, в країні наразі немає браку електроенергії. Бракує потужностей для вирівнювання споживання. Адже значну частину маневрової генерації – ГЕС і ТЕС - виведено з ладу. Це може суттєво вплинути на показники металургії та інших енергоємних виробництв.

Водночас Козак вважає, що, попри складну ситуацію, вітчизняна економіка цьогоріч зростатиме вищими темпами, ніж 3,2%, як прогнозують у МВФ.

«Ознайомившись із висновками вітчизняних аналітичних центрів та зробивши власні розрахунки, вважаю, що зростання цього року могло б бути близьким до 5% (мінус втрати, пов’язані з останніми атаками ворога на нашу енергетику, оскільки ці розрахунки робилися до весняної ескалації). Тож якщо не буде суттєвого погіршення ситуації на фронті, цьогорічне зростання ВВП, думаю, буде близьким до 4%», - підсумував Тарас Козак.

Читайте також: Нацбанк погіршив прогноз зростання економіки на цей рік

Як повідомлялося, минулого тижня під час Щорічних весняних зборів МВФ та групи Світового банку аналітики представили новий звіт «Перспективи розвитку світової економіки». Зокрема, в МВФ прогнозують цьогорічне збільшення українського ВВП на 3,2% (за підрахунками, зробленими до посилення ударів РФ по українській енергогенерації). У 2025 темпи зростання мають прискоритися до 6,5%, а до 2029-го - стабілізуватися на рівні 4,5% рік до року.