Лише одна з 200 кримінальних справ стосується втручання в бізнес - Офіс генпрокурора

У січні-березні 2024 року зареєстроване 6471 кримінальне провадження, де згадується втручання в роботу бізнесу, що становить лише 0,5% загальної кількості кримінальних проваджень.

Про це повідомив заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький під час зустрічі з Радою бізнес-омбудсмена та провідними бізнес-асоціаціями, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми провели аналіз стану досудового розслідування за січень-березень у максимально можливій кількості проваджень, в яких прямо чи опосередковано надається правова оцінка діяльності суб'єктів господарювання. Тобто ми дослідили ті провадження, де є згадування про втручання в роботу бізнесу. З понад 1 422 000 кримінальних проваджень, які здійснювали органи досудового розслідування, лише 6471 кримінальне провадження цієї категорії. Що становить 0,5% загальної кількості кримінальних проваджень», - повідомив Вербицкий.

За даними аудиту, в розрізі органів досудового розслідування найбільша частка кримінальних проваджень здійснюється Нацполіцією - 4109, або 64%. За словами заступника генпрокурора, більшість справ стосуються порушень під час тендерних закупівель. БЕБ ініціювало 1757 кримінальних проваджень, або 27%, ДБР - 5%, СБУ - лише 4%.

Крім того, аудит засвідчив, що за перших три місяці року кількість здійснених тимчасових доступів до документів підприємств зменшилося на 42%, обшуків - на 46%, а поданих прокурорами та слідчими клопотань про арешт майна - на 56%.

«Варто зауважити, що кількість клопотань про проведення обшуків у суб'єктів господарювання по відношенню до їх загальної кількості є незначною і становить лише 5%. Так, протягом січня-березня до суду було подано 4629 клопотань про проведення обшуку, з яких лише 231 стосується суб'єктів господарювання», - зазначив Вербицький.

В Офісі генпрокурора підкреслили, що результати аудиту спростовують поширені в публічному просторі тези про те, що до бізнесу, як до фігуранта слідчих дій, застосовують такі крайні запобіжні заходи, як арешт майна або тримання під вартою.

Наразі Офіс генпрокурора спільно з Радою з питань підтримки підприємництва та Міністерством цифрової трансформації працюють над розробкою дашборду, на якому буде висвітлена діяльність правоохоронних органів з розслідування кримінальних проваджень, пов'язаних із підприємницькою діяльністю.

Читайте також: В Україні після аудиту закрили кожне п’яте кримінальне провадження в галузі економіки - ОП

«Щоб це було максимально прозоро і всі мали змогу бачити, скільки обшуків проводиться і скільки арештів на майно накладено», - сказав Вербицький.

Як повідомляв Укрінформ, на початку лютого заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький доручив керівникам обласних прокуратур провести аудит кримінальних проваджень, які стосуються економічної сфери. За його результатами має бути розроблений ефективний механізм убезпечення бізнес-суб’єктів від можливих зловживань з боку недоброчесних представників влади та правоохоронних органів.

Фото: Офіс генпрокурора / Фейсбук