Зростання ціни на бензин провокують не обстріли НПЗ, а ситуація на Близькому Сході - політолог

Політолог Олег Лісний переконаний, що зростання ціни на бензин провокують не обстріли російських НПЗ, а ситуація на Близькому Сході. 

Як передає Укрінформ, про це він сказав в ефірі Українського радіо

"Також електоральний цикл в США дуже впливає на ситуацію на фронті. Адже питання України нині використовується фактично всіма політиками на виборах. І рекомендація бити по військових цілях виглядає не зовсім коректно. Адже тривалий час нам розповідали, що ми не можемо цього робити зброєю, яку нам надають партнери", – зазначив Лісний щодо заклику очільника Пентагону Ллойд Остіна припинити атаки на нафтопереробні заводи Росії.

За його словами, українські фахівці, і не лише вони, підкреслюють, що частка Росії на бензиновому ринку складає близько 1%, а це ніяк не може вплинути на ціни в Америці.

Читайте також: У Росії через атаки на НПЗ виробництво бензину впало на 16,6%

"Коли простий американець приходить і бачить, що ціна зросла, то це відбулося не через те, що Україна вдарила по нафтопереробних заводах (НПЗ) чи іншій нафтовій інфраструктурі. А тому, що на Близькому Сході не все вирішено, тому що США виявили там себе неефективно, тому що не домовилися з Саудівською Аравією тощо. І ці аспекти лежать на поверхні. Як на мене, економічна складова видається неочевидною, а політична – очевидною. Тому що в США електоральний цикл, який, на жаль, дуже впливає на ситуацію на нашому фронті. Але ж під вибори будь-які заходи важливі, їх можна не обов’язково бачити в реальності, можна їх видумати, можна їх просто проголошувати. Тому є таке переконання, що українська карта теж грає в ситуації з бензином", - вважає політолог.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) підтримало позицію Сполучених Штатів щодо того, що атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи можуть підірвати світові ринки нафтопродуктів.