Ціни на какао оновили рекорд через феномен Ель-Ніньйо

Світові ціни на какао знову досягли рекордного рівня, оскільки суха погода завдає шкоди врожаю в Західній Африці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Ціни на какао на біржі в Нью-Йорку в четвер досягли нового історичного максимуму в 5 874 доларів США за тонну.

З початку минулого року вартість основного інгредієнта для виготовлення шоколаду зросла приблизно вдвічі.

Зазначається, що ціни на какао зросли через низькі врожаї в Західній Африці, на яку припадає основна частина світових поставок.

Погодне явище Ель-Ніньйо спричинило більш суху погоду в Гані та Кот-д’Івуарі, які є двома найбільшими у світі виробниками какао-бобів.

Високі температури та зміни режиму опадів, спричинені зміною клімату, також можуть вплинути на врожай.

«Трейдери стурбовані ще одним коротким виробничим роком, і ці відчуття посилилися через Ель-Ніньйо, який загрожує врожаям Західної Африки через спекотну та суху погоду», — сказав аналітик Price Futures Group Джек Сковілл.

Один із найбільших у світі виробників шоколаду Hershey очікує, що історичні ціни на какао обмежать зростання прибутків цього року, і не виключає підвищення цін для клієнтів.

Читайте також: В Україні подешевшала картопля

Як відомо, Ель-Ніньйо та Ла-Нінья— характерні для екваторіальної зони Тихого океану протилежні екстремальні значення температури води й атмосферного тиску, що тривають близько шести місяців.

Феномен Ель-Ніньйо полягає в різкому підвищенні температури (на 5-9 °C) поверхневого шару води на сході Тихого океану (у тропічній і центральній частинах) на площі близько 10 мільйонів км².

Ла-Нінья — протилежність Ель-Ніньйо, виявляється як зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану.

Разом вони утворюють так зване Південне коливання.

Фото: GETTY IMAGES