Завдяки «транспортному безвізу» експорт вантажівками до ЄС зріс на 30% - Кубраков

Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та Європейським Союзом дозволила збільшити український експорт вантажівками на 30% у 2023 році порівняно із 2021-м.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков під час другого засідання Спільного комітету угоди, передає Укрінформ із посиланням на Мінвідновлення у Фейсбуці.

"Завдяки угоді експорт товарів саме вантажівками у напрямку країн ЄС зріс на 30% у цьому році, якщо порівнювати із 2021, коли діяла дозвільна система перевезень. Поруч з цим, угода – це основний елемент «Шляхів солідарності» для підтримки експорту зернових в умовах відсутності стабільних альтернативних шляхів та морської блокади", - сказав Кубраков.

Зазначається також, що у 2022 році порівняно із 2021-им експорт українських товарів дорогами до ЄС зріс на 40%. Імпорт зріс на 11% у 2022 році та на 25% у 2023 році, порівнюючи із 2021-м.

Читайте також: У Єврокомісії підтримують збереження «транспортного безвізу» для України

Крім того, на 48% більше товарів було експортовано до країн ЄС дорогами за півтора роки дії угоди, ніж за аналогічний період до її підписання. Імпорт за цей період зріс на 44%.

Як повідомлялося, у червні 2022 року Україна і ЄС підписали Угоду про лібералізацію вантажних перевезень на один рік. Цьогоріч дія угоди була продовжена до червня 2024 року.