Аудитори Міноборони виявили у військовій частині на Чернігівщині порушення майже на ₴40 мільйонів

Служба внутрішнього аудиту Міністерства оборони України виявила у військовій частині в Чернігівській області порушень майже на 40 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони.

Служба внутрішнього аудиту Міноборони у співпраці з правоохоронними органами провела перевірку однієї з військових частин на Чернігівщині і встановила порушення, що призвели до збитків державі на 38,8 млн грн. 

Наймасштабніше із чотирьох порушень – безпідставне завищення вартості придбаних у 2022 році генераторів, що спричинило 37,1 млн грн збитків. 

Аудит встановив, що посадові особи військової частини укладали додаткові угоди з постачальниками, чим істотно змінювали умови договору. Через це вони закупили на 163 генератори менше від встановленої потреби.

При цьому в період з жовтня 2022 року по квітень 2023 року, коли генератори були критично потрібні військовим, більшість з них до військових частин не постачалися, а накопичувалися на складах. Частка виданих генераторів для користування не перевищила 15% від закуплених. 

Також встановлені інші порушення на загальну суму 1,7 млн грн.

Під час перевірки були встановлені факти перешкоджання діям аудиторів.

Читайте також: Міноборони і Європейський фонд миру проведуть моніторинг обліку отриманої зброї та майна

Щодо порушень посадових осіб, зокрема командира військової частини, що призвели до втрат з державного бюджету, рішенням керівництва Міноборони матеріали передані до правоохоронних органів. 

Як наголосив заступник міністра оборони Юрій Джигир, Міноборони продовжить систематично виявляти помилки і порушення, Україні потрібен “сильний організаційний імунітет від фінансових зловживань”.

Як повідомляв Укрінформ, матеріали внутрішніх аудитів Міністерства оборони долучені до 25 кримінальних проваджень.