Міноборони підготувало проєкт постанови, що підтверджує право підприємств ВПК на прибуток

Міністерство оборони підготувало проєкт постанови уряду, яким підтверджується право українських виробників на прибуток у ціні на продукцію військового призначення за весь період дії воєнного стану.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони, передає Укрінформ.

"Зараз ми вирішуємо проблему правової невизначеності, яка виникла майже пів року тому після завершення ревізії Держаудитслужби. Українські компанії, що озброюють та одягають армію і при цьому сплачують податки, надають робочі місця, мають право на прибуток. Прибуток для підприємств ВПК - це те, що дозволяє їм інвестувати у винаходи та експериментальні розробки. Це інвестиція у підсилення ЗСУ, а відтак - у наближення перемоги", - заявили у МОУ.

Зазначається, що документ розроблено спільно з представниками сектору ВПК, серед яких ключові асоціації, що об’єднують виробників військової продукції та тилових постачальників. Проєкт був погоджений на зустрічі, яку вперше провели з ініціативи міністра оборони Рустема Умєрова.

Найближчими днями проєкт постанови передадуть на розгляд уряду.

Читайте також: Щомісяця у найближчі пів року виробництво ВПК зростатиме - Камишін

Як повідомлялось, Державна аудиторська служба за результатами перевірки Міноборони виявила порушень на 2,5 млрд грн. Порушенням вважається прибуток, який отримали приватні й державні компанії, співпрацюючи з МО.

3 липня тодішній міністр оборони Олексій Резніков заявив, що висновки Держаудитслужби про те, що українські виробники, які співпрацюють з Міноборони, не можуть мати прибуток, абсурдні і вже створили величезні проблеми для української армії та виробників.

Верховна Рада ухвалила постанову "Щодо підтримки оборонно-промислового комплексу України в умовах воєнного стану" про фактичне скасування висновку Державної аудиторської служби України щодо військових закупівель. Відповідно до постанови, Кабінет міністрів має гарантувати виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних із їх виконанням, а також суми прибутку (постачальницької винагороди) у складі вартості (ціни) товарів, робіт і послуг оборонного призначення, відповідно до умов державних контрактів.

Фото: Міноборони України