На АЕС вперше завантажили паливо, вироблене спільно Westinghouse і Енергоатомом - Галущенко

На українських електростанціях у реактори ВВЕР‑440 вперше завантажили паливо, вироблене компанією Westinghouse спільно з Енергоатомом, яке досі виготовлялось лише в Російській Федерації.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні історичний день, історична подія, тому що ми вперше завантажили паливо для 440-х реакторів (ВВЕР‑440 – ред.), яке було вироблено Westinghouse спільно з українськими фахівцями Енергоатома... Сьогодні ми поставили крапку. Кінець монополії Росії на цьому виді палива», - наголосив міністр.

За його словами, досі єдиним постачальником цього виду палива була російська компанія "ТВЕЛ", що призвело до відповідної залежності багатьох країн від РФ.

Читайте також: Westinghouse і Енергоатом модернізують системи охолодження однієї з українських АЕС

«Сьогодні з цим покінчуємо. Вже підписані певні документи з цілою низкою країн, таких як Фінляндія, Чехія, Словаччина. Далі ми будемо працювати для того, щоб взагалі замінити Росію в цьому сегменті», - сказав Галущенко.

Міністр наголосив, що це важливо не лише з погляду постачання або виробництва електроенергії: «Це дуже сильно пов'язано з питаннями санкцій проти російської атомної енергетики».

Читайте також: Словаччина відмовляється від постачання ядерного палива з Росії

Як повідомляв Укрінформ, на паливо американської компанії Westinghouse Electric Sweden AB уже переведені сім енергоблоків українських атомних електростанцій, до 2024 року ним мають забезпечуватися усі енергоблоки.