Енергетики підключили Запорізьку АЕС до основної лінії живлення

Енергетики увечері 10 серпня підключили Запорізьку атомну електростанцію до основної лінії живлення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство енергетики у Телеграмі.

"Учора ввечері тимчасово окуповану ЗАЕС вдалося підключити до основної повітряної лінії електропередачі 750 кВт. Причина відключення - обрив проводів унаслідок ворожого обстрілу. При цьому місце пошкодження було в кількох кілометрах від станції", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що у Донецькій області в результаті обстрілів пошкоджені лінійне виробниче управління магістральних газопроводів, газорозподільна станція, яка не працювала з минулого року, та адмінбудівля. У Херсонській області через посилені обстріли залишаються знеструмленими 48 населених пунктів. Однак за минулу добу енергетики змогли відновити живлення у 8 населених пунктах, які були без світла через бойові дії.

Крім того, через обстріли знеструмлено 355 населених пунктів у Донецькій, Харківській, Запорізькій, Луганській, Сумській та Чернігівській областях. У Херсоні через підтоплення залишаються без світла 11,3 тис. споживачів.

Внаслідок негоди у Сумській, Дніпропетровській, Полтавській та Кіровоградській областях знеструмлено 127 населених пунктів. Найбільше постраждали Сумщина та Полтавщина, де, відповідно, залишаються без світла 66 та 37 населених пунктів. Тривають відновлювальні роботи.

Читайте також: На четвертому блоці ЗАЕС через дії росіян стався витік води - Енергоатом

Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу склав 2 961 МВт-год. Експорт відсутній.

Як повідомлялося, вночі 10 серпня тимчасово захоплена російськими військами Запорізька атомна електростанція втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Станцію довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут).

ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території ЗАЕС воєнну техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал станції.