Енергетикам вдалося додати генерації у систему – Галущенко

З моменту попереднього масованого обстрілу енергетикам вдалося додати генерацію в енергосистему і збільшити можливості передачі електроенергії. 

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко  в ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства енергетики.

«Ми зараз працюємо над тим, щоб якнайшвидше відновити об’єкти генерації, щоб виробляти електроенергію в максимально можливому обсязі. Також є важливим відновлення ліній електропередачі та підстанцій, що забезпечують передавання електроенергії з одного регіону до іншого. З моменту попереднього масованого обстрілу в суботу на сьогодні ми додали генерації в систему і відремонтували певні підстанції, які дають можливість передавати більше електроенергії», - зазначив Галущенко.

Водночас міністр прокоментував ситуацію з графіками відключень у регіонах. Зокрема, він пояснив, що до кожного оператора системи розподілу в областях (колишні обленерго) доводяться ліміти електроенергії, які мають бути обов’язково розподілені пропорційно між усіма споживачами (за винятком критичної інфраструктури). Так забезпечується справедливість під час відключень електроенергії. Але тут є багато порушень.

«За порушення НКРЕКП уже оштрафувала три обленерго та персонально їхніх керівників. Санкції до порушників будуть вживати і надалі», - наголосив Галущенко.

Читайте також: Україна зацікавлена у співпраці зі США щодо відновлення енергетичного сектору

Як повідомлялося, енергосистема України вже пережила 12 ракетних атак ворога та 14 ударів БпЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім того, на тимчасово окупованих територіях півдня розташована  і більшість вітрових та сонячних електростанцій.

Фото: Міненерго