Європейський центробанк ухвалив рішення про безпрецедентне підвищення ключових ставок

Рада керуючих Європейського центрального банку (ЄЦБ) прийняла рішення про підвищення трьох ключових ставок на 75 базисних пунктів у рамках заходів боротьби з інфляцією, що є найсуттєвішим підвищенням ключової ставки в ЄС з 2002 року.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі ЄЦБ.

Повідомляється, що Рада керуючих ЄЦБ підвищила на 75 базисних пунктів процентну ставку за основними операціями рефінансування, яка відтепер становитиме 1,25%, та процентні ставки за лінією граничного кредитування (1,5%) та депозитною лінією (0,75%), починаючи з 14 вересня 2022 року.

«Рада керуючих прийняла сьогоднішнє рішення та очікує подальшого підвищення процентних ставок, оскільки інфляція залишається надто високою та, ймовірно, залишатиметься вище цільового показника протягом тривалого періоду. Згідно з попередньою оцінкою Євростату, інфляція в серпні досягла 9,1%. Стрімке зростання цін на енергоносії та продовольство, тиск попиту в деяких секторах через відновлення економіки та вузькі місця пропозиції все ще сприяють зростанню інфляції. Ціновий тиск продовжує посилюватися та поширюватися в економіці, й інфляція може продовжити зростання в найближчій перспективі», - заявили в ЄЦБ.

Там також зазначили, що ЄЦБ переглянув свої попередні довготермінові прогнози щодо інфляції, і зараз очікується, що інфляція в країнах ЄС становитиме в середньому 8,1% у 2022 році, 5,5% у 2023 році та знизиться до 2,3% у 2024 році.

Читайте також: Нацбанк вирішив зберегти облікову ставку

Як повідомляв Укрінформ, в липні ЄЦБ підвищив облікову ставку вперше за 11 років.