В Україні зростають закупівельні ціни на молоко - експерти

У другій половині серпня ціни на молокосировину збільшилися в середньому на 10 коп. за кілограм. Однак уже у вересні, під впливом такого фактора як експорт, в Україні може розпочатися не точкове, а стійке здорожчання молокосировини.

Про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока, передає Укрінформ.

«Середня ціна на молоко екстраґатунку за два тижні зросла на 7 коп. — до позначки в 10,73 грн/кг без урахування ПДВ. Ціна на молоко вищого ґатунку зросла відразу на 16 коп. — 10,08 грн/кг, а перший гатунок додав 10 коп. — 10,18 грн/кг», - ідеться в повідомленні.

За даними аналітиків, більш стрімке зростання ціни на молоко вищого та першого ґатунків пов’язано з тим, що екстраґатунок у попередні тижні зростав вищими темпами. Решта просто вирівняли загальний тренд, стверджують аналітики.

Найбільше ціни зросли в Західному та Північному регіонах.

Читайте також: Після підписання зернових угод світові ціни на пшеницю впали на 8% - Гутерреш

Як підкреслюють в Асоціації, основним ціноутворювальним фактором у сегменті залишається експорт. Через дешеву сировину українська молочна продукція наразі досить конкурента на світовому ринку. І не виключено, що взимку на неї буде ще більше попиту, з огляду на скорочення виробництва молока в ЄС та високу його ціну. Відтак, учасники українського ринку прогнозують, що вже у вересні може розпочатися більш стійке, а не точкове, підвищення цінової пропозиції на молокосировину.

Читайте також: Українським фермерам передали 10 комбайнів вартістю €2 мільйони

Як повідомлялося, на тимчасово окупованих територіях Луганщини загарбники пропонують фермерам по сім рублів за літр молока проти 20 грн торік. Такі ціни не дозволяють сільгоспвиробникам навіть вийти «в нуль».