У транснефті кажуть про відновлення роботи нафтопроводу «Дружба»

Російський трубопровідний монополіст «Транснефть» і угорська енергетична група MOL заявили, що потік нафти по трубопроводу «Дружба» може відновитися після майже тижневої зупинки через ускладнення, пов’язані з санкціями.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Зупинка зачепила такі країни, як Угорщина, Словаччина та Чехія.

10 серпня MOL повідомила, що плата за транзит за користування українською ділянкою трубопроводу сплачена і постачання може відновитися протягом кількох днів.

Міністр економіки Словаччини Річард Сулік повідомив у Facebook, що потік нафти відновився, але не надав додаткових подробиць.

Проте до вечора 10 серпня нафта не надійшла до Чехії, повідомив оператор нафтопроводу країни Mero, і Угорщина також ще не отримала паливо.

Читайте також: У росії засекретили обсяги експорту нафти морем – Reuters

Міністр промисловості Чехії Йозеф Сікела заявив у твітері, що збій постачання по трубопроводу «Дружба» жодним чином не обмежує продуктивність чеських нафтопереробних заводів.

За його словами, нафтопереробні заводи працюють у повному режимі, а державна компанія MERO CR має запаси нафти на кілька днів.

Він також сказав, що уряд працює з Польщею, щоб відновити постачання нафти через трубопровід на чеські нафтопереробні заводи, що перебувають у польській власності.

Читайте також: Нафтотрейдери з 15 травня планують скоротити закупівлю російської нафти - ЗМІ

Нагадаємо: «Транснефть» напередодні заявила, що Україна нібито зупинила постачання російської нафти до трьох європейських країн з 4 серпня, оскільки транзитні платежі не можуть бути оброблені через санкції, пов’язані з вторгненням Росії в Україну.