Як санкції Заходу обвалюють економіку росії – дослідження KSE

Економіка рф унаслідок запроваджених Заходом санкцій уже перебуває у скрутному становищі, а критичний їх вплив відчуватиметься наприкінці 2023 року.

Про це йдеться у новому дослідженні Київської школи економіки (KSE), передає Укрінформ.

Аналітики зазначають, що консенсусні прогнози щодо падіння російської економіки на 10-30% за підсумками 2022 року зазнали коригувань і тепер становлять 6-9,5%. Прогнозні показники річної інфляції наразі становлять 12-15% замість прогнозованих 20%. Головною причиною цього у KSE називають високі ціни на ринку енергоносіїв.

Однак, на думку авторів дослідження, у більш довгостроковій перспективі вплив санкцій на російську економіку відчуватиметься дедалі сильніше, зокрема на головну статтю доходів російського бюджету – експорт енергоносіїв.

Експерти зазначають, що вже в другому кварталі поточного року втрати рф унаслідок санкцій щодо російської нафти становили близько 20 мільярдів доларів США. Надалі ці втрати лише зростатимуть, особливо після набрання чинності 5 грудня санкцій на експорт російської морської нафти до Євросоюзу, а 5 лютого 2023 року – російських нафтопродуктів. Значно скоротяться й доходи від продажу природного газу, обсяги постачання якого до Європи вже скоротилися на дві третини порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Загалом після набуття чинності всіх європейських санкцій у нафтогазовому секторі фахівці KSE очікують скорочення доходів рф від продажу енергоносіїв на 40%.

Читайте також: Санкції працюють: у США спростували заяву путіна про «зростання економіки рф»

Автори дослідження зазначають, що вплив санкцій вже відчувається й у внутрішньоекономічному вимірі. Зокрема, промислове виробництво у червні впало на 1,8 відсотка порівняно з аналогічним періодом минулого року, а деякі галузі, такі як автомобілебудування, взагалі зазнали критичного скорочення. Падіння виробництва автомобілів в рф у червні становило 62% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Крім того, на 6,1% впав розмір реальних доходів російського населення, у багатьох секторах економіки очікується значне скорочення кількості робочих місць. У прогнозах щодо рівня безробіття в росії автори дослідження посилаються на дані МВФ, який прогнозує скорочення 3,8 мільйона робочих місць до кінця року. Загальний рівень безробіття в рф до кінця року, як очікується, сягне 9,3%.

Фахівці KSE також відзначають скорочення російського імпорту на 22%, а видатків бюджету на соціальні та інвестиційні програми - на 26 мільярдів доларів.

На думку авторів дослідження, критичний вплив західних санкцій на російську економіку почне відчуватися наприкінці 2023 року, тож для прискорення цього процесу потрібно введення нових економічних обмежень.

Читайте також: Близько 40 міжнародних компаній вже закрили бізнес в росії

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Демократичні країни запроваджують санкції проти рф, що негативно впливають на російську економіку.