Запорізька АЕС продовжує працювати із ризиком для її безпечного функціонування

Запорізька атомна електростанція станом на 08:00 8 серпня 2022 року працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

Про це повідомляє пресслужба Запорізької АЕС в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Періодичний обстріл ЗАЕС російськими військами з РСЗВ упродовж останніх днів спричинив серйозний ризик для безпечного функціонування станції. У результаті атаки на Запорізьку АЕС, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Зеленський: Вже зараз потрібна принципова відповідь світу на російські удари по ЗАЕС

Як зазначають в ЗАЕС, внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Також пошкоджені три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика сухого сховища відпрацьованого ядерного палива ЗАЕС.

Читайте також: Естонія закликала росію припинити ядерний тероризм у Запоріжжі

Наголошується, що український персонал станції продовжує працювати та докладати усіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається.

Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України.

Читайте також: У Молдові відреагували на обстріли ЗАЕСнаслідки можуть «дістати» кожного в регіоні

Як повідомляв Укрінформ, останніми днями російські загарбники активно обстрілюють майданчик Запорізької атомної електростанції та місто Енергодар. Ворожі обстріли становлять серйозну загрозу ядерній безпеці.