Експерти вважають малоймовірним розблокування українських портів до завершення війни

росія робитиме все для того, щоб блокувати українські порти, аж поки не закінчиться війна.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко

"Перспектив, що на сьогоднішній момент будуть розблоковані наші порти, не існує. Поки не закінчиться війна, путін буде робити все, щоб блокувати порти", - сказав Денисенко.

За його словами, рф свідомо захоплює ринки зерна, на яких була присутня чи домінувала Україна.

Читайте також: Аграрії вже намолотили майже 294 тисячі тонн зерна

"Йде війна на погіршення нашого АПК. Зараз агропромисловий комплекс живе на старих запасах, і якщо не вдасться продати зерно, то коштів на наступну посівну компанію і модернізацію буде набагато менше. Ситуація буде погіршуватись, а це призведе до ланцюжка по тваринництву. Тобто, йде війна за погіршення рівня нашого АПК, який був високим", - вважає виконавчий директор УІМ.

Експерт з питань зовнішньої та безпекової політики Центру оборонних стратегій, дипломат, радник міністра оборони у 2020 році Олександр Хара також вважає, що розблокування портів не відбудеться до завершення війни. На його думку, рф зацікавлена у голоді у всьому світі. "Це підбурить і знищить політичну стабільність у багатьох країнах, таких як Алжир чи Єгипет, які є важливими для Франції, Ізраїлю та інших країн. Це також призведе до мільйонів біженців, які прийдуть до Європи", - сказав він.

За словами Хари, таким чином відбуватиметься тиск на Захід і США.

Читайте також: У Маріуполі загарбники запускають крани у порту для вивезення зерна через Сирію до рф

"Шкода що багато країн, зокрема в Африці та на Близькому Сході, вірять, що саме західні санкції призводять до проблем з цінами на продовольство, а не дії рф та блокада українських портів", - зауважив експерт.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковане військове вторгнення в Україну та продовжила війну, розпочату у 2014 році. В результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими понад 20 мільйонів тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав світ та всі африканські держави працювати разом і чинити тиск на росію, щоб вона дозволила безпечний морський шлях для експорту українського продовольства.