Повернення оподаткування імпорту: в уряді очікують надходження на 3,5 мільярда

За прогнозами Мінекономіки, повернення оподаткування імпорту збільшить надходження дохідної частини державного бюджету на 3,5 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

1 липня набуває чинності законопроєкт № 7418 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування. Ухвалення цього закону створює підстави для скасування переліку товарів критичного імпорту, який діє з початку російського вторгнення.

Відновлення мит та податків на імпорт товарів та послуг є важливим кроком на шляху до повернення здатності валютного ринку до самобалансування. Зокрема, це підтримає подальше відновлення виробництва в Україні та дасть змогу обмежити темпи зростання імпорту, що тисне на валютний ринок і на міжнародні резерви України.

Крім того, зростуть щомісячні надходження до дохідної частини державного бюджету. За оцінками Міністерства економіки, вони збільшаться на 3,5 млрд грн. Це сприятиме зменшенню обсягів фінансування дефіциту бюджету з боку Національного банку а, відповідно – зниженню девальваційного тиску.

Читайте також: Україна заборонила імпорт книг із росії та білорусі

«Ухвалення парламентом законопроєкту 7418 дає змогу застосувати альтернативний механізм балансування відпливу та припливу валюти до держави за рахунок стягнення мит і податків на імпорт. Йдеться про відновлення оподаткування для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп, для підприємств, що не сплачують ввізне мито, а також для автомобілів, що ввозяться громадянами. Після цього програма критичного імпорту може бути завершеною. Економіка розвивається й потребує все більше імпортних товарів і сировини. Після того, як Нацбанк усуне обмеження на купівлю та переказ іноземної валюти за кордон для купівлі товарів критичного імпорту, уряд, зі свого боку, скасує постанову про перелік товарів критичного імпорту», – заявила перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Як повідомляв Укрінформ, 21 червня Верховна Рада повернула сплату митних платежів для фізичних осіб під час ввезення транспортних засобів та ПДВ на імпорт товарів.