Ердоган обговорив із прем'єр-міністрами Британії та Естонії вивезення зерна з України

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорив телефоном з прем'єр-міністрами Великої Британії Борисом Джонсоном та Естонії Каєю Каллас зусилля щодо вирішення питання вивезення зерна з заблокованих росією портів України.

Про це повідомляє Директорат з комунікацій адміністрації президента Туреччини, передає Укрінформ.

Зокрема, під час розмови з Джонсоном ішлося про регіональні питання, двосторонні відносини та війну рф проти України, особливо про співробітництво в оборонній промисловості. "Президент Ердоган заявив, що необхідно знайти рішення для безпечного вивезення зерна з України", - зазначається у повідомленні.

Водночас у розмові з Каллас "Ердоган заявив, що вони спільно з Організацією Об'єднаних Націй працюють над експортом українського зерна через Чорне море з метою запобігання світовій продовольчій кризі".

Тим часом, як повідомляє видання The National News, міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс у середу приїде в Туреччину для переговорів щодо глобального дефіциту продовольства, спричиненого блокуванням росією українських портів росією та підтримки міжнародних зусиль з вивезення зерна з України.

Читайте також: У Раді закликають світ гарантувати «зелені коридори» для експорту продовольства з України

"Ми робимо все можливе з нашими союзниками, щоб забезпечити безпечний прохід та бути певними, що оборона Одеси забезпечена повністю. Я їду в Туреччину, щоб провести переговори про те, що ще ми можемо зробити, щоб вивезти зерно з Одеси», - заявила Трасс, виступаючи у британському парламенті.

Як повідомлялось, 24 лютого росія розпочала повномасштабне військове вторгнення в Україну. Внаслідок бойових дій в українських портах заблоковано понад 20 млн тонн зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.