Поступове повернення до гнучкого курсу долара можливе за відновлення експорту - НБУ

Національний банк готовий поступово знімати обмеження курсу долара за умови відновлення експорту українських товарів.

Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова під час весняного ділового форуму у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Основний, напевно, фактор - це хоча б якесь відновлення експортних надходжень. Якщо ми будемо бачити, що експорт відновлюється - ми можемо говорити про поступове, повільне повернення до ринкових механізмів. Але наразі ми їх не бачимо, ми залишаємося на фіксованому курсі", - сказала Рожкова.

За її словами, фіксований курс долара на сьогодні є єдиним якором, який стримує інфляцію. Рожкова пояснила, що вищий курс спровокував би вищу інфляцію, ніж зараз (16,4% у квітні). Це, у свою чергу, збільшило би витрати уряду на забезпечення армії, витрати аграріїв, дефіцит бюджету.

Читайте також: Ситуація з платіжним балансом у квітні погіршиласяНБУ

Перша заступниця голови НБУ також зауважила, що зараз єдиним джерелом валюти у країні валютні резерви Нацбанку. З початку повномасштабного російського вторгнення НБУ продав 4,8 млрд доларів із своїх резервів.

Як повідомлялося, Національний банк у день оголошення війни Росією 24 лютого 2022 року зафіксував курс гривні на рівні 29,25 грн за долар.